Vektløshet snur vitenskapen på hodet

Forskere på Den internasjonale romstasjonen, ISS, kan gjennomføre langvarige eksperimenter i vektløs tilstand, noe som er umulig på jorda. Gjennom årene har forskningen i verdensrommet vist at alt fra flatormer til flammer oppfører seg helt annerledes i vektløs tilstand.

© NASA

Honning og vann blandes ikke

© NASA

Alle som har drukket en kopp te med honning, vet at stoffet løses opp i varmt vann.

Men da forskere på ISS sprøytet honning inn i en beholder med vann, holdt den seg atskilt fra vannet som små dråper.

Kunnskap om hvordan væsker oppfører seg i vektløshet, er nyttig, for eksempel når ingeniører designer tanker og pumper som skal blande drivstoff i motorene med stor presisjon.

I rommet brenner ild med kalde flammer

© NASA

En brann om bord på et romfartøy kan være katastrofalt, og derfor er det viktig å forske på hvordan ild oppfører seg i verdensrommet.

Flammer i vektløshet er for eksempel ikke avlange, men runde. På ISS har forskere gjennomført forsøk med drivstoffet heptan, som kan brenne med en usynlig flamme på bare 600 °C – mot 1400 °C nede på bakken.

DNA uttrykker seg anderledes

© Taisaku Nogi, Dan Zhang, John D. Chan, Jonathan S. Marchant

Biologer gjennomfører eksperimenter på ISS for å lære mer om hvordan kroppen kan reparere skadet vev i et vektløst miljø.

I ett forsøk skar forskere halen av flatormer og sendte dem opp til romstasjonen – og da kom en av ormene tilbake med et hode der halen burde være.

Forskerne mener at den usedvanlige mutasjonen viser at jordas magnetfelt og gravitasjon spiller en rolle for hvordan gener uttrykkes.

Hvordan foregår et toalettbesøk i verdensrommet?

© SPL