NASA

Slik får du øye på ISS på himmelen

Nasa har laget et verktøy som gjør det enkelt å få øye på den internasjonale romstasjonen, ISS, på stjernehimmelen, uansett hvor i verden du befinner deg.

Med en avstand på 400 kilometer fra jordas overflate og en hastighet på omkring 28 000 km/t skulle man ikke tro at det var mulig å se den internasjonale romstasjonen, ISS, med det blotte øye.

Men det er det faktisk.

Noen ganger kan du være heldig og få øye på den blant de andre himmellegemene som en lysende strek som ligner mest på en kraftig stjerne eller et veldig raskt fly.

Og takket være et smart verktøy utviklet av Nasa blir det nå mye lettere.

1. Tast inn hvor du befinner deg

På bildet ser vi romstasjonen ISS fulgt av SpaceX Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Verktøyet er en del av ’Spot the Station-programmet’ og omfatter blant annet et interaktivt kart, der du enten kan taste inn hvor du befinner deg eller klikke på de beste observasjonspunktene rundt deg.

Få hjelp til å avsløre ISS på himmelen her.

Deretter forteller Nasa deg når på dagen det er størst mulighet for å se ISS, hvor lenge den er synlig og hvor den dukker opp på horisonten, og hvor den forsvinner igjen.

Hvis du ikke finner opplysninger om det stedet du bor, så velger du bare et av de blå observasjonspunktene i nærheten, for romstasjonen er synlig i en radius på 80 kilometer rundt hvert punkt.