Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universet - Romfart

Hvorfor reiser vi ikke lenger til månen?

Allerede for 30 år siden kunne man sende mennesker til månen. Hvorfor blir det ikke gjort i dag?

Sett i ettertid kan man undre seg over at det var mulig å reise til månenallerede i 1969. At det lyktes, skyldtes ikke minst den kalde krigen og det intense romfartskappløpet.

President Kennedy lovte å landsette mennesker på månen innen utgangen av 1960-årene. Tanken med det prestisjebetonte Apollo-prosjektet var å oppfylle presidentens løfter, og derfor ble det satset sterkt på å komme til månen.

Lær mer om Månen. Les mer om måneformørkelse.

Siden har lysten til å besøke månen avtatt en del. Den naturlige utviklingen for et langsiktig romfartsprogram ville ellers være å opprette månebaser som utgangspunkt for romforskernes videre undersøkelser. Men det er ingen prestisje i å dra til månen i dag.

Samtidig er månebaser en svært dyr investering, så i stedet blir det satset på romstasjoner som kretser rundt jorden, for tiden særlig den storstilte ISS (International Space Stasjon).

Månens bakside ville for øvrig være et ideelt sted å plassere et observatorium, både for optiske astronomer og radioastronomer. De optiske astronomene kunne da observere andre planeter uten å måtte slite med jordens urolige og ugjennomsiktige atmosfære. Radioastronomene kunne lytte etter signaler fra rommet i alle frekvensområder, også frekvenser som på jorden er blokkert av kommersielle og militære formål.

Les også:

Teknologi

JO! Mennesket var på månen

3 minutter
Romfart

Apollo 17: Den siste måneferden slo alle rekorder

11 minutter
Romfart

Apollo 11: Landing i blinde

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul