Hvilke dyr har vært i verdensrommet?

Den sovjetiske romhunden Laika ble det første vesenet i bane rundt jorden, men hvilke andre dyr har vært av sted – og hvorfor?

De første dyrene ble sendt ut i verdensrommet i 1947 av amerikanske forskere som lastet en V-2-rakett som var konfiskert i Nazi-Tyskland, med bananfluer.

Raketten kom opp i 109 kilometers høyde og brøt dermed den internasjonale grensen til verdensrommet hundre kilometer over overflaten – også kalt Kármánlinjen.

Senere fulgte blant annet vepser, bjørnedyr, mus, katter, hunder, skilpadder, sjimpanser, kaniner, frosker, fisk, snegler og marsvin – og mennesker, selvfølgelig.

Romdyr gir forskerne kunnskap

Forskerne har vanligvis sendt dyr ut i verdensrommet for å teste hvordan kroppene reagerer på det helt unike miljøet.

Forskerne ville blant annet finne ut hvordan lengre tids vektløshet påvirker muskler og skjelett, og hvordan celler blir påvirket av kosmisk stråling over tid.

Resultatene av dyrenes turer har inspirert konstruksjonen av romfartøy og romdrakter til astronauter, og på den måten har dyrene banet veien for tryggere romfart.

Romdyr har banet vei for astronauter

Dyr har blitt sendt i bane og blitt utsatt for stråling slik at astronauter har kunnet føle seg tryggere.

© Shutterstock

Bananfluer var først

I 1947 sendte USA bananfluer ut i verdensrommet som de første levende vesenene – om bord på en beslaglagt tysk V-2-rakett. Forskerne undersøkte hvordan strålingen hadde påvirket fluene.

© energia.ru

1968: Skilpadder fløy rundt månen

I 1968, året før de første menneskene nådde månen, gikk to russiske steppeskilpadder i bane i sonden Zond 5. Begge døde dessverre under landing i Kasakhstan.

© Shutterstock

Kakerlakker hadde romsex

I 2007 ble kakerlakken Nadezhda befruktet om bord på den russiske Foton-M3-kapselen. Senere, da hun var tilbake på jorden, ble eggene hennes klekket uten problemer.

Liv ble ofret for vitenskapen

Mange av dyrene som ble sendt ut i verdensrommet i menneskehetens tjeneste, døde dessverre i forbindelse med reisene sine.

Det mest berømte dyret, hunden Laika, omkom av overoppheting etter at Sputnik 2-kapselens kjølesystem brøt sammen.

Og den første apen i verdensrommet, Albert II, døde under landingen i 1949 da fallskjermen ikke åpnet seg.

Til gjengjeld overlevde alle rundormene i et av eksperimentene om bord på romfergen Columbia, selv om de sju om bord ble revet i filler da farkosten eksploderte i 60 kilometers høyde.