Shutterstock
Astronaut i rummet med tv

Guide: Arranger den perfekte månekvelden

Nasas etterlengtede Artemis-program er snart i gang. Målet er månen – og senere Mars. Her gir vi deg til hvor du kan se oppskytingen og hvilke filmer du kan se som oppvarming.

I august skyter Nasa endelig opp den nye raketten sin, Space Launch System (SLS), som skal til månen.

Dette er første del av det store Artemis-programmet, som etter planen skal bringe mennesker tilbake til vår nærmeste nabo i verdensrommet for første gang på femti år.

Og selv om verken du eller noen andre blir med om bord på Orion-kapselen, kan du fortsatt være med i ånden når SLS-raketten blåser ild ut over oppskytingsrampen i Florida. Her gir vi deg tips til hva dere kan se mens dere venter på ingeniørene i Florida.

Når dere setter dere til rette, er det naturligvis med drinken moonshine i glasset. Og så løfter det nok også stemningen – kanskje helt til månen – hvis Pink Floyds legendariske album The Dark Side of the Moon går på repeat på anlegget.

Se oppskytingen direkte

Nasa skyter opp SLS fra rampe 39B på Kennedy romfartssenter i Florida. Etter planen starter oppskytingen 29 august kl 14:33.

Du kan følge med direkte her.

Hvis du trenger å få gjenoppfrisket den nøyaktige planen for Artemis I-ferden, kan du se Nasa forklare den her:

Og her kan du se hvordan det gikk da SLS-raketten ble vist fram for første gang i mars:

Sci-fi-klassikere til ventetiden

Haikerens guide til galaksen (2005)
En helt vanlig brite får haik med en romreisende like før byråkratiske romvesener sprenger jorden i luften for å gjøre plass til et intergalaktisk motorvei. En fantasifull, morsom og familievennlig komedie. Se traileren her.

2001: En romodyssé (1968)
Ifølge noen filmeksperter ikke bare den beste sci-fi-filmen noen gang, men rett og slett den beste filmen. Bli med om bord på Discovery One, der ingen er til å stole på, i denne klassikeren med vakre bilder og filmhistorisk tyngde. Se traileren her.

Interstellar (2014)
Christopher Nolans flotte sci-fi-film der en gruppe astronauter med Matthew McConaughey i spissen reiser gjennom et ormehull på jakt etter en ny planet til menneskeheten. Filmen er nesten verdt å se bare for den utmerkede musikken, signert Hans Zimmer. Se traileren her.

Astronaut i rød dragt fra Rumrejsen år 2001

Stillbilde fra filmen 2001: En romodyssé, regissert av Stanley Kubrick. Filmen fra 1968 omtales av flere kritikere som tidenes beste film.

© bswise_/Flickr

Dokumentarer som gir deg mer kunnskap om romreiser

Apollo 11 (2019)
Den første månelandingen blir gjort levende i denne dokumentaren. Neil Armstrong, Buzz Aldrin og resten av besetningen på Apollo 11 drar deg med om bord på den ikoniske romreisen ved hjelp av restaurerte opptak, blant annet mange som aldri tidligere har blitt vist. Se traileren her.

Fight for Space (2017)
Med flotte bilder og historiske anekdoter forklarer vitenskapsmenn som Neil DeGrasse Tyson hvorfor menneskeheten må vende tilbake til månen. Se traileren her.

Generation Mars (2017)
I Netflix-dokumentaren kan du bli med til Space Camp, der en gruppe ambisiøse tenåringer forbereder seg på å kolonisere Mars en gang i framtiden. Se traileren her.