Den internasjonale romstasjonen, ISS, befinner seg i bane om lag 400 kilometer over bakken, men er ikke hevet over internasjonal politikk og konflikter.
- februar – to dager etter den russiske invasjonen av Ukraina – skrev direktøren for den russiske romorganisasjonen Roskosmos, Dmitrij Rogozin, en rekke Twitter-meldinger.
«Sanksjoner mot Russland kan få konsekvenser for driften og sikkerheten om bord på ISS. Hvem skal redde ISS fra å falle ukontrollert ut av bane og styrte?» var den dårlig skjulte trusselen fra Rogozin.
Bare russerne kan endre banen
ISS går i bane rundt jorden med om lag 28 000 km/t., men er ikke fri av jordens tyngdekraft. Så hvis ikke banen blir vedlikeholdt, vil ISS gradvis falle mot jorden.
Romstasjonen består av en rekke moduler, og den russiske servicemodulen Zvezda er den eneste som er utstyrt med såkalte boosterraketter som kan flytte romstasjonen. I tillegg kan de russiske Soyuz-kapslene også gi en dytt når de leverer mannskap og gods.
Selv om det i utgangspunktet bare er russerne som kan dytte ISS tilbake i bane, jobbes det for å gjøre både Space X-romkapselen Crew Dragon og romfartøyet Cygnus fra firmaet Northrop Grumman i stand til å utføre lignende manøvrer.
Foreløpig ser russerne imidlertid ut til å fortsette samarbeidet. 18. mars 2022 ankom tre kosmonauter til ISS der de skal oppholde seg fram til september sammen med blant andre fire Nasa-astronauter.