EmDrive

Umulig motor skal testes i verdensrommet

Den bryter med Newtons tredje lov og burde derfor ikke fungere. Men det ser den ut til å gjøre likevel, og nå skal den såkalte EmDrive – en motor som skaper framdrift uten å sende noe ut – testes i verdensrommet.

14. september 2016 av Babak Arvanaghi og Karine Kirkebæk

Hvis EmDrive virker, er flyvende biler og reiser til fjerne planeter innen rekkevidde.

Den såkalte EmDrive skal testes i verdensrommet, og hvis motoren – som bryter fysikkens lover – virker etter hensikten, kan den revolusjonere verden.

EmDrive skal kanskje testes i 2017

Det er kjemiingeniøren Guido Fetta fra firmaet Cannae, som har store drømmer om å teste den umulige motoren. Firmaet har fortsatt ikke fastlagt en dato for testen, men flere medier spekulerer på om det kan bli allerede i 2017.

Fetta vil utstyre en minisatellitt – en såkalt cubesat – med en EmDrive og sende den i bane rundt jorda i ca. 240 kilometers høyde. Her vil motoren bli etterlatt i seks måneder for å demonstrere at en slik motor kan holde en satellitt i bane.

EmDrive overholder ikke naturlover

EmDrive (electromagnetic propulsion drive) skiller seg fra andre rakettmotorer ved å fungere uten brennstoff. I stedet skal fremdriften oppstå fra mikrobølger som stenges inne i et kjegleformet kammer med reflekterende vegger.

Mikrobølgene går i sikksakk mellom de skrå sidene og oppnår størst fart ned mot kjeglens største ende. Det skal føre til størst trykk mot den store enden, noe som skal skyve hele systemet fremover.

Kegleformen står for fremdriften i EmDrive. Foto: EmDrive

Men her oppstår problemet. For motoren sender ikke ut noe i motsatt retning, noe som bryter med Newtons 3. lov: Aksjon = reaksjon. Derfor burde ikke motoren virke.

Prinsippet kan sammenlignes med en bil der hjulene ikke berører bakken: Den kan ikke komme seg fremover fordi den ikke kan skyve på bakken.

Tester av EmDrive på jorda er positive

Likevel er det mulig at EmDrive virker. Flere organisasjoner, blant annet Nasa, har testet den. De har målt en liten effekt, selv om den kan skyldes andre faktorer.

Derfor skal motoren nå testes i vakuumet i verdensrommet, slik at vi en gang for alle kan finne ut om den faktisk virker.

Hvis den gjør det, kan den drives av solceller og oppnå utrolige hastigheter, noe som for eksempel kan få oss til Mars på 70 dager.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: