Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Drone skal jakte på liv på Saturn-måne

Fjell av is og elver av flytende metan. Det er virkeligheten på ismånen Titan, der den atomdrevne dronen Dragonfly nå skal lete etter tegn på liv.

Shutterstock

Nasa har nå planene klare for den neste store ekspedisjonen til en av de mest spennende verdenene i solsystemet. En drone skal utforske overflaten av Saturn-månen Titan, med et variert landskap som på mange måter ligner jorda.

Titan er Saturns største måne og har atmosfære, klipper, elver, ørkener og hav. Atmosfæren består for det meste av nitrogen, akkurat som på jorda. Men klippene er laget av is, og elvene og havene består av etan og metan, som er i gassform her på jorda.

I 2012 tok romsonden Cassini dette bildet av Titan. Månen beveger seg i samme plan som Saturns ringer.

© NASA

Årsaken til at de er flytende på Titan, er den lave temperaturen, bare -180 °C. På tross av den ekstreme kulda mener forskerne at Titans kombinasjon av vann og organiske molekyler har gitt grobunn for de viktige aminosyrene som er byggesteiner i proteiner og DNA.

Det er de sporene dronen som er døpt Dragonfly, skal lete etter.

Nøytronstråle skal finkjemme overflaten

Dronen blir på størrelse med en personbil, og den skal fly rundt på Titan ved hjelp av åtte rotorer montert på fire armer. Drivkraften leveres av en radioaktiv generator.

Atmosfæren er om lag fire ganger så tett som på jorda, og siden tyngdekraften også er lavere, krever det 38 ganger mindre energi å løfte den 300 kilo tunge dronen enn hvis den skulle lette her på jorda.

Drone besøker 20 steder på Titan

Den atomdrevne dronen Dragonfly skal i 2034 fly en strekning på 175 kilometer over overflaten på Saturns største måne. Underveis vil den lande om lag 20 ganger og ta prøver for å finne spor etter liv.

Dragonfly blir ikke utstyrt med en robotarm, som for eksempel Mars-rovere, men den kan undersøke overflatens kjemiske sammensetning ved å sende ned stråler av nøytroner mot den og måle den strålingen som sendes tilbake.

Dessuten er det på landingsunderstellet montert sylindre som inneholder små bor, slik at dronen kan bore ned i mineralene, før den suger opp og analyserer støvet.

Atomdronen Dragonfly flyr på kjernekraft

1 / 4
1234

Romsonden som skal frakte Dragonfly til Titan, blir sendt av gårde i 2026 og vil nå fram i 2034.

Den siste store ferden til Saturn ble foretatt av romsonden Cassini. Sonden gikk i bane rundt Saturn fra 2004 til 2017, da prosjektet ble avsluttet ved at Cassini brant opp i gasskjempens atmosfære.

Les også:

Stjerner

Midt i august: Melkeveiens kjerne lyser opp nattehimmelen

2 minutter
Romfart

Vinneren er trukket

2 minutter
Romfart

Reisen til Mars

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul