Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI
Galakse Rummet

Den eldste galaksen noen gang er kanskje oppdaget

Big bang fant sted for 13,8 milliarder år siden – og nå kommer forskere helt tett på begynnelsen.

James Webb-romteleskopet har bare så vidt begynt å sende fantastiske bilder fra verdensrommet – og nå har teleskopet oppdaget den så langt eldste galaksen, skriver New Scientist.

Galaksen som har fått navnet GLASS-z13, vurderes å ha oppstått bare 300 millioner år etter big bang. Det gjør den 100 millioner år eldre enn forrige rekordholderen, GN-z11, som ble oppdaget av Hubble-teleskopet.

Oppdagelsen er gjort av Rohan Naidu og forskerkollegene hans med Harvard-Smithsonians senter for astrofysikk. De fant ved samme anledning enda en galakse på alder med GN-z11, GLASS-z11. Sistnevnte holder på å danne en tallerkenlignende struktur på grunn av sin rotasjon.

Begge de nyoppdagede galaksene er små. GLASS-z13 er bare 1600 lysår på tvers, mens GLASS-z11 trolig er 2300 lysår på tvers. Til sammenligning er Melkeveien 100 000 lysår i diameter.

De store spørsmålene

Galaksene er funnet ved å finstudere Webb-teleskopets første Deep Field-bilde, som avslører tusenvis av galakser.

Nå skal forskerne i gang med å bekrefte dateringene av de to nyoppdagede galaksene. Og bare Webb-teleskopet kan levere de nødvendige dataene.

Romforskere hadde på forhånd ventet at det superkraftige James Webb-teleskopet skulle legge til rette for oppdagelser av de tidligste galaksene. Og håpet er at man oppdager enda tidligere galakser og stjerner som oppsto omkring 200 millioner år etter big bang.

Tidspunktet for etableringen av de første stjernene og galaksene er noen av de utestående spørsmålene i forståelsen av universets opprinnelse.