5. Soyuz 1
Kosmonauten Vladimir Komarov den første romreisende som mistet livet. 23. april 1967 ble han fraktet ut i bane rundt jorden, men straks meldte problemene seg.
Et solpanel som skulle sørge for halvparten av strømforsyningen, foldet seg ikke ut. Komarov slo og sparket på siden av skroget for å hjelpe til, men uten hell.
Nede på bakken ble det bestemt at Soyuz 2, med tre kosmonauter, skulle sendes opp for å hjelpe ham, men været satte en stopper for det.
Komarov bestemte seg for å vende tilbake med det han hadde av strøm. Da han kom inn i atmosfæren, utløste han fallskjermen som skulle senke farten, men den foldet seg heller ikke ut. Nødskjermen ble utløst, men den viklet seg inn i hovedskjermen.
I radiooverføringen kunne man høre at han bannet og svertet mens han møtte sin skjebne.
4. Soyuz 11

I godt og vel tre uker hadde kosmonautene Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev og Vladislav Volkov vært om bord i den russiske romstasjonen Salyut 1. 30. juni 1971 var det blitt på tide å vende tilbake, ved hjelp av romfartøyet Soyuz 11.
Landingen gikk etter planen, men da bakkemannskapene kom fram til fartøyet og åpnet det, var alle de tre døde. De hadde mørkeblå flekker på huden, og blodet dryppet fra neser og ører.
Det viste seg at en luftventil hadde sprunget lekk. All luften ble sugd ut i rommet, og kosmonautene ble som de første – og hittil siste – mennesker utsatt for vakuumet i rommet.
De tre russere døde i 168 kilometers høyde, og det gjør dem til de eneste mennesker som har omkommet i verdensrommet.
3. Soyuz 18a

Denne russiske romferden krevde ingen dødsofre, men den er som tatt ut av en Hollywood-film.
- april 1975 satte kosmonautene Vasili Lazarev og Oleg Makarov kursen mot verdensrommet, men under fem minutter senere begynte fartøyet å dale med voldsom fart.
Kosmonautene ble utsatt for 21,3 G, men klarte likevel å holde seg ved bevissthet og løse utfallskjermen, som var beregnet på landingen. Den foldet seg ut, og de fikk en myk landing. Men problemene stoppet ikke der.
De hadde landet på en fjellside, og kapselen begynte å gli ned mot et fall på 150 meter – og den sikre død. Men i siste øyeblikk skjedde mirakelet: Fallskjermen satte seg fast i et tre og stanset dem helt på kanten av klippen.
2. Columbia
I to uker hadde de syv astronauter om bord på romfergen Columbia vært i bane rundt jorden, og 1. februar 2003 var det blitt på tide å vende hjem igjen.
Men så langt kom aldri astronautene: 16 minutter før ankomst ble romfergen pulverisert på vei gjennom jordens atmosfære. Astronautene døde på stedet, og 85.000 vrakdeler er senere funnet i store områder vest i Texas.
Ulykken skyldes en bit isolering som hadde løsnet under oppskytningen og skadet et varmeskjold. Dermed gjorde varmen at romfergen gikk i oppløsning mens TV-kameraene rullet og gikk.
1. Challenger
73 sekunder etter lift-off eksploderte Challenger-romfergen i en gigantisk kule av ild. Om bord var syv astronauter – alle sammen døde, men ikke på grunn av eksplosjonen.
Årsaken til den voldsomme eksplosjonen, 28. januar 1986, var at en gummipakning – en såkalt O-ring – ikke holdt tett. Det fikk ilden fra rakettene til å spre seg til brennstofftanken, som eksploderte.
Om lag halvannen måned etter ulykken ble besetningsmodulen funnet i havet på 30 meters dyp. Likene av astronautene var fortsatt spent fast i setene, men rettsmedisinske undersøkelser viste at de ikke døde med det samme.
De overlevde eksplosjonen, men ble deretter utsatt for et voldsomt trykkfall, noe som sannsynligvis førte til at de omkom før de traff havet med en dødelig kraft på 200 G.