Columbia: Romferge brenner opp på himmelen

En skade på romfergen Columbias ene vinge viser seg å være fatal da Columbia etter 16 dager i rommet skal vende tilbake til Jorden. Se her hvordan romfergen splintres under møtet med atmosfæren og brenner opp på himmelen.

Columbia spaceship

Les artikkelen: Dødsdømt i rommet

Her kan du bl.a. lese om hvorfor NASA ikke gjorde noe for å forsøke å redde astronautene ombord på Columbia, selv om de visste at skaden på romfergens vinge kunne vise seg å bli katastrofal.

Les hele artikkelen fra Illustrert Vitenskap 8/2014:

Fatal skade fører til tilintetgjørelse

Kort etter at den amerikanske Columbia i 2003 er skutt til værs fra Kennedy Space Center på sitt 28. oppdrag, river et stykke isolerende skumplast seg løs fra fartøyets hovedtank. Skumplasten treffer og skader venstre vinge alvorlig.

Skaden viser seg være fatal da romfergen etter 16 dager i rommet skal vende tilbake til jorden. Den tåler ikke den ekstreme varmepåvirkningen under møtet med atmosfæren.

Columbia tilintetgjort på 7 minutter

Det tar mindre enn syv minutter fra de syv astronautene ombord på Columbia begynner reisen ned gjennom atmosfæren, til romfergen og besetningen er fullstendig tilintetgjort.

Varm, atmosfærisk gass har trengt inn i venstre vinge og får den til å brekke av. Like etter faller romfergens hovedkonstruksjon fra hverandre og til slutt går besetningskabinen i stykker.

De glødende restene av Columbia ble fanget på video da de 1. februar 2003 fløy over himmelen:

Opptak fra NASA hadde fanget ulykken med det koffertstore stykket skumplast som traff vingen. Tekniske eksperter visste at ulykken kunne komme til å få katastrofale følger, men besetningen satt i lykkelig uvitenhet de 16 dagene i romfergen flere hundre kilometer over Jorden. Selv da de påbegynte innflygingen mot Jorden, filmet de ubekymret den dramatiske hjemturen. Se videoen her:

Les artikkelen: Dødsdømt i rommet

Her kan du bl.a. lese om hvorfor NASA ikke gjorde noe for å forsøke å redde astronautene ombord på Columbia, selv om de visste at skaden på romfergens vinge kunne komme til å bli katastrofal.

Les hele artikkelen fra Illustrert Vitenskap 8/2014: