Blue Origin

BLOGG: Nå får romturismen vinger

Akkurat nå kappes milliardærene om å tilby turister et glimt av jordens krumming foran universets kullsvarte bakteppe. Illustrert Vitenskap oppdaterer deg på ruteflyvning i verdensrommet, som kan gjøre månen til et reisemål.

Så langt har under 600 mennesker besøkt verdensrommet, men tallet vil eksplodere de kommende årene når en tur til verdensrommet blir like lett å booke som en flybillett.

En rekke ambisiøse romturismeprosjekter er etter hvert klare til å tilby suborbitale svippturer som krysser den magiske grensen til verdensrommet 100 kilometer oppe.

Tre prosjekter finansiert av milliardærer er snart klare til avgang – for de som har råd.

  • Richard Bransons Virgin Galactic vil fra sommeren 2021 tilby reiser med romfly
  • Jeff Bezos' Blue Origin sender opp i juli 2021 de første turistene om bord på raketten
  • Elon MusksSpaceX vil med Axiom Space og Nasa løfte turister til Den internasjonale romstasjonen, ISS, og på sikt på tur rundt månen.

Siste nytt om romturismekappløpet

Portræt af to hvide mænd
© Blue Origin

Blue Origin fyrer av raketten igjen i oktober

Jeff Bezos' romfartsselskap Blue Origin melder at de er klare til neste oppskyting allerede 12. oktober.

Igjen er det raketten ved navn New Shepard som skal frakte et team romturister ut av jordens atmosfære. Det er 18. oppskyting med en rakett av denne typen – senest var Bezos selv om bord da Blue Origin for første gang sendte mennesker til verdensrommet 20. juli.

To av de kommende fire amatør-astronautene er offentliggjort:

  • Dr. Chris Boshuizen, gründer og tidligere Nasa-ingeniør
  • Glen de Vries, medstifter av databedriften Medidata

Akkurat hvor mye de to forretningsmennene har betalt for å få romreisende på CV-en, vil ikke Blue Origin ut med. Men det er sannsynligvis svimlende summer – en tur med Richard Bransons Virgin Galactic koster til sammenligning litt over halvannen millioner kroner.

I tillegg til to fortsatt ukjente besetningsmedlemmer frakter New Shepard-raketten også tusenvis av postkort tur-retur over den såkalte Kármán-linjen, 100 kilometer over havoverflaten. Gjennom Blue Origins program Club for the Future, som skal inspirere den neste generasjonen av ingeniører og vitenskapsmenn, har barn over hele kloden sendt av sted alle disse kortene mot verdensrommet.

Hele turen – fra oppskyting til passasjerkapselens landing – forventes å ta omkring ti minutter. Hvis alt går bra, farer raketten til himmels klokken 15.30 norsk tid fra basen i det vestlige Texas.

Astronauter foran Falcon 9 raket
© Inspiration4 / John Kraus

SpaceX sender første sivile i bane

Rekordene for romfart faller en etter en etter at milliardærene er kastet seg inn i det nye romkappløpet.

  1. september falt enda en – SpaceX sendte nemlig de første sivile i bane rundt jorden.

Klokken 02.02 norsk tid dundret den 70 meter høye Falcon 9-raketten av sted fra avfyringsstedet i Florida uten problemer. De fire sivile amatørastronautene reiser i en frakt- og kabinkapsel av typen Crew Dragon, som har fått navnet Resilience.

Etter planen skal kapselen gå i bane rundt jorden i en høyde på 575 kilometer i omkring tre dager. Besetningen kan imidlertid bli i verdensrommet i opptil en uke hvis det oppstår problemer.

Resilience-kapselen har fått et spesielt panoramavindu, så de fire romreisende får mulighetene for å se hele 15 soloppganger og solnedganger hvert døgn.

Romferden som har fått navnet Inspiration4, er tenkt ut som fundraiser til kreftforskning ved barnesykehuset St. Jude's av rikingen Jared Isaacman. Han har selv kjøpt turen, før han har valgt ut og auksjonert bort de tre siste plassene.

Besetningen består i tillegg til Isaacman av:

  • Hayley Arceneaux – en kreftoverlever som nå arbeider ved sykehuset St. Jude's. 29-åringen har nå rekorden som den yngste amerikaneren i verdensrommet.
  • Chris Sembroski – deltok i loddtrekning for bidragsytere til St. Jude's.
  • Sian Proctor – geologiprofessor som fikk billetten sin ved å vinne en veldedig innovasjonskonkurranse der hun solgte sine dikt og kunstverker på nettet.

I utgangspunkt skal ikke de fire amatører styre noe selv – datamaskiner på skipet og SpaceX-personale på jorden dirigerer turen.

Oppskytingen var også vellykket for Elon Musks SpaceX ut fra en annen parameter. Avfyringsraketten Falcon 9 landet nemlig uten større skader på en av firmaets landingsdroner og kan dermed gjenbrukes til en ny romferd.

Hele 92 ganger har SpaceX når klart å styre rakettene sine trygt tilbake til jorden – denne raketten har allerede klart tre turer ut verdensommet og tilbake.

Se video her

Video

Milliardærenes maktkamp setter månelandinger på pause

I april 2021 vant SpaceX en kontrakt med Nasa om å frakte astronauter til og fra månen.

Men den kontrakten er satt på pause, meddeler Nasa. Det skjer fordi Amazon-stifter Jeff Bezos har saksøkt Nasa i forbindelse med tildelingen av kontrakten.

Nasa tidligere har valgt to leverandører til prosjektene sine. Derfor var det forventet at to av de tre søkerne – SpaceX, Dynetics og Blue Origin – ville bli valgt.

Men fordi den amerikanske kongressen bare bevilget 850 millioner dollar, i stedet for de tre milliardene Nasa hadde bedt om, valgte Nasa bare én vinner. Og valget falt på SpaceX, som var billigst.

Både Blue Origin og Dynetics klaget, men klagen ble avvist.

Derfor har Bezos nå saksøkt Nasa.

Kontrakten har en samlet verdi på 2,9 milliarder dollar, og fordi arbeidet nå blir forsinket, betyr det antagelig at månelandingene blir utsatt. De skulle ha funnet sted i 2024.

Søksmålet er ytterligere bensin på bålet i maktkampen mellom Jeff Bezos og Elon Musk. De to multimilliardærene kjemper intenst – via selskapene Blue Origin og SpaceX – om å komme ut i verdensrommet.

Jeff Bezos foran Blue Origin-rakett
© Blue Origin

Bezos klager i åpent brev til Nasa

I 2024 skal astronauter igjen sette sine føtter på månen – i hvert fall hvis Nasas Artemis-prosjekt går etter planen.

Romorganisasjonen har i den forbindelse lagt ut en kontrakt for å designe og bygge farkosten som skal frakte astronautene til månen og tilbake til et Orion-romskip som deretter flyr dem tilbake til jorden.

SpaceX, firmaet til Tesla-milliardær Elon Musk, endte med å vinne kontrakten – rett foran nesen på Jeff Bezos-selskapet Blue Origin og et tredje anbud fra selskapet Dynetics.

Og det har gjort verdens rikeste mann rasende – selv om han nettopp har vendt tilbake til landjorda etter den første Blue Origin-turen med turister til verdensrommet.

Jeff Bezos klager i et åpent brev til Nasa over at valget er falt på den 50 meter høye og forholdsvis komplekse raketten til SpaceX, og at bare ett tilbud har blitt akseptert i stedet for to, som har vært vanlig for å sikre prosjektet mot overskridelser av budsjetter og tidsfrister.

Og tidligere erfaringer ser ut til å støtte kritikken. I forbindelse med den siste oppskytingen av astronauter til den internasjonale romstasjonen ISS kjøpte Nasa løsninger fra både SpaceX og Boeing, og det har vist seg å være en god idé.

Boeing har nemlig ikke klart å fly til verdensrommet med sitt Starliner-romskip, mens SpaceX allerede sommeren 2020 sendte folk til romstasjonen med sin farkost, Dragon.

Men denne innkjøpspolitikken har altså ikke Nasa gjentatt til Artemis-prosjektet. I stedet har de valgt Elon Musks løsning, som ifølge Bezos krever unødvendig mye og komplekst utstyr for å sende astronautene mot månen.

Nasas valg henger sammen med for små bevilgninger fra Kongressen, og SpaceX-forslaget var det billigste – til tross for de store ambisjonene – med en pris på 2,9 milliarder dollar.

Penger har Jeff Bezos rikelig av, og han tilbyr seg å betale to milliarder dollar av egen lomme for å finansiere mesteparten av Blue Origins planer hvis Nasa aksepterer tilbudet.

Jeff Bezos fullfører vellykket svipptur til verdensrommet

Alt forløp etter planen da Blue Origin gjennomførte firmaets første bemannede flyvning ut av jordens atmosfære.

Klokken 15.00 norsk tid ble raketten New Shepard sendt av sted. Ti minutter senere landet Jeff Bezos og hans tre reisefeller igjen etter å ha vært vektløse et par minutter i verdensrommet.

Mens romfartøyet skjøt av sted med mer enn tre ganger lydens hastighet, lød det jubelrop fra det rekordteamet.

Raketten landet uten problemer ved hjelp av sine spesielle styreraketter omkring sju minutter etter avgang, mens passasjerkapselen landet tre minutter senere etter å ha krysset Kármánlinjen 100 kilometer over havoverflaten.

Bilder fra Blue Origins første bemannede flyvning

Blue Origin-romraketten New Shepard flyr
© Blue Origin

New Shepard-raketten på vei mot verdensrommet.

New Shepard-raketten på landingsplattform
© Blue Origin

Raketten på landingsplattformen.

Passasjerkapsel fra New Shepard med fallskjermer
© Blue Origin

Passasjer-kapslen lander ved hjelp av fallskjermer.

Blue Origin sender rekord-mannskap til verdensrommet

Verdenshistoriens rikeste mann, Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, er om bord på romraketten New Shepard når romfartsselskapet hans, Blue Origin, foretar sin første passasjerflyvning 20. juli.

FØLG MED på oppskytingen her:

Video

Raketten skal ifølge planen lette klokken 15.00 norsk tid, mens opptakten starter 13.30.

New Shepard-raketten er oppkalt etter den første amerikanske astronauten i verdensrommet, Alan B. Shepard. Den kan ha opptil seks passasjerer om bord på den 11 minutter lange turen ut av jordens atmosfære.

Under reisens høydepunkt vil passasjerene oppleve en håndfull minutters vektløshet og en utsikt til vårt blå planet før de lander igjen ved hjelp av passasjerkapselens fallskjermer.

Blue Origin sender opp raketten fra sin ørkenbase i det vestlige Texas.

Disse personene flyr med Jeff Bezos på Blue Origin

Passasjerlisten på Blue Origins første flyvning kan sette flere rekorder.

På passasjerlisten finner vi også broren Mark Bezos, Wally Funk og Oliver Daemen. 82 år gamle Wally Funk blir det eldste mennesket i verdensrommet noen gang, mens 18 år gamle Daemen blir den yngste.

Funk er en erfaren pilot som i 1961 deltok i et privat prosjekt for å teste om kvinner kunne klare Nasas astronaututdannelse.

Den gangen var den 21 år gamle Wally Funk blant 13 kvinner som klarte brasene. Blant annet klarte noen tester bedre enn den berømte astronauten John Glenn. Hun har imidlertid aldri oppnådd drømmen om å reise ut i verdensrommet, men det endrer seg altså 20. juli hvis alt går etter planen.

Den nederlandske arvingen Oliver Daemen har kommet med på grunn av avbud i siste øyeblikk. Fjerde og siste plass på turen var tilbudt på auksjon, og ble solgt for godt og vel 176 millioner kroner til en anonym vinner. Personen med det astronomiske budet har imidlertid ombooket billetten til en senere avgang siden vedkommende ikke fant tid i kalenderen.

Dermed gikk billetten til investoren Joes Daemen, som straks ga den videre til sin sønn, Oliver Daemen. Oliver studerer fysikk og har hele livet vært opptatt av romfart.

Mark Bezos

Mark Bezos er bror av Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, som også eier Blue Origin.

Wally Funk

82 år gamle Wally Funk blir det eldste mennesket i verdensrommet noen gang, mens 18 år gamle Daemen blir den yngste.

Funk er en erfaren pilot som i 1961 deltok i et privat prosjekt for å teste om kvinner kunne klare Nasas astronaututdannelse.

Den gangen var den 21 år gamle Wally Funk blant 13 kvinner som klarte brasene. Blant annet klarte noen tester bedre enn den berømte astronauten John Glenn.

Hun har imidlertid aldri oppnådd drømmen om å reise ut i verdensrommet, men det endrer seg altså 20. juli hvis alt går etter planen.

Oliver Daemen

Den nederlandske arvingen Oliver Daemen har kommet med på grunn av avbud i siste øyeblikk.

Fjerde og siste plass på turen var tilbudt på auksjon, og ble solgt for godt og vel 176 millioner kroner til en anonym vinner. Personen med det astronomiske budet har imidlertid ombooket billetten til en senere avgang siden vedkommende ikke fant tid i kalenderen.

Dermed gikk billetten til investoren Joes Daemen, som straks ga den videre til sin sønn, Oliver Daemen. Oliver studerer fysikk og har hele livet vært opptatt av romfart.

Bezos vs. Branson: Hvem har den største raketten?

De to rom-nysgjerrige multimilliardærene er med på hver sin jomfrutur med bare to ukers mellomrom – hvis Blue Origin-flyvningen til Bezos følger planen om å lette 20. juli.

Richard Branson var om bord på romflyet VSS Unity som uten problemer nådde ut i verdensrommet 11. juli.

Milliardærklubben bak det private romkappløpet har ulike mål for sine høytflygende prosjekter. Bezos ønsker å kolonisere verdensrommet slik at menneskeheten har en nødplan hvis jorden blir ubeboelig. Richard Branson, den britiske milliardæren bak Virgin Galactic, er mer interessert i gi flere mennesker mulighet for å oppleve romturisme.

Her er forskjellene på de to romreisene:

Blue Origin rumraket New Shepard letter
© Blue Origin

Blue Origin New Shepard

  • Består av en oppskytingsrakett og en passasjerkapsel med plass til seks
  • Ved den maksimale høyden frakobles kapselen og fortsetter alene ut av atmosfæren
  • Fallskjermer sikrer kapselens landing, mens raketten lander oppreist ved hjelp av mindre styremotorer
  • Oppnår en fart på om lag 3 ganger lydens hastighet
  • Plass til seks passasjerer
  • Er styrt utelukkende av datamaskiner om bord
  • Oppnår en maksimal høyde på 100 kilometer over havoverflaten
  • Flyvningen varer omkring 11 minutter
  • Er utenfor jordens atmosfære i 3–5 minutter
  • Til sammen måler hele fartøyet litt over 18 meter
Virgin Galactic romfartøy VSS Unity
© Virgin Galactic

Virgin Galactic VSS Unity

  • Blir fraktet de første 12 til 18 kilometerne opp av det større flyet WhiteKnightTwo
  • Deretter skyter rakettmotoren passasjerflyet det siste stykket ut i verdensrommet
  • Begge fartøyer lander på en rullebane som et vanlig fly
  • Oppnår en fart på om lag 3,5 ganger lydens hastighet
  • Plass til seks passasjerer og to piloter
  • Styrt av mannskap om bord
  • Oppnår en maksimal høyde på 80 kilometer over havoverflaten
  • Flyvningen varer omkring 90 minutter
  • Er utenfor jordens atmosfære i 3–5 minutter
  • Måler 18 meter i lengden og litt over 8 meter over vingene

Video: Se bildene fra jomfrutur i verdensrommet

Tekst: Søndag 11. juli fløy milliardæren Richard Branson opp til grensen av verdensrommet. Det var den første kommersielle flyvningen i verdensrommet, og nå forventer selskapet Virgin Galactic, som Branson eier, å frakte mennesker mot stjernene i 2022.

Video: Se bilder fra flyveturen her – Husk lyd!

Live: Følg første kommersielle rom-flyvetur

I 2001 ble Dennis Tito den første romturisten da han ble med det russiske Soyuz-fartøyet opp og bodde på den internasjonale romstasjonen i 8 dager. Siden den gang har flere bedrifter jaktet på drømmen om kommersielle romflyvninger. Og nå blir det en realitet.

Virgin Galactic har nemlig fått grønt lys til å frakte turister til verdensrommet. Det skjer etter flere innledende testflyvninger er avsluttet med gode resultater.

Milliardæren Richard Branson, som har etablert Virgin Galactic, deltar selv som prøvekanin for å teste «kundereisen».

Testflyvningen skjer søndag 11. juli. Og du kan følge med live her:

Video