Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

BLOGG: Nå får romturismen vinger

Akkurat nå kappes milliardærene om å tilby turister et glimt av jordens krumming foran universets kullsvarte bakteppe. Illustrert Vitenskap oppdaterer deg på ruteflyvning i verdensrommet, som kan gjøre månen til et reisemål.

Blue Origin

Så langt har under 600 mennesker besøkt verdensrommet, men tallet vil eksplodere de kommende årene når en tur til verdensrommet blir like lett å booke som en flybillett.

En rekke ambisiøse romturismeprosjekter er etter hvert klare til å tilby suborbitale svippturer som krysser den magiske grensen til verdensrommet 100 kilometer oppe.

Tre prosjekter finansiert av milliardærer er snart klare til avgang – for de som har råd.

 • Richard Bransons Virgin Galactic vil fra sommeren 2021 tilby reiser med romfly
 • Jeff Bezos' Blue Origin sender opp i juli 2021 de første turistene om bord på raketten
 • Elon MusksSpaceX vil med Axiom Space og Nasa løfte turister til Den internasjonale romstasjonen, ISS, og på sikt på tur rundt månen.

Siste nytt om romturismekappløpet

Jeff Bezos fullfører vellykket svipptur til verdensrommet

Alt forløp etter planen da Blue Origin gjennomførte firmaets første bemannede flyvning ut av jordens atmosfære.

Klokken 15.00 norsk tid ble raketten New Shepard sendt av sted. Ti minutter senere landet Jeff Bezos og hans tre reisefeller igjen etter å ha vært vektløse et par minutter i verdensrommet.

Mens romfartøyet skjøt av sted med mer enn tre ganger lydens hastighet, lød det jubelrop fra det rekordteamet.

Raketten landet uten problemer ved hjelp av sine spesielle styreraketter omkring sju minutter etter avgang, mens passasjerkapselen landet tre minutter senere etter å ha krysset Kármánlinjen 100 kilometer over havoverflaten.

Bilder fra Blue Origins første bemannede flyvning

Blue Origin sender rekord-mannskap til verdensrommet

Verdenshistoriens rikeste mann, Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, er om bord på romraketten New Shepard når romfartsselskapet hans, Blue Origin, foretar sin første passasjerflyvning 20. juli.

FØLG MED på oppskytingen her:

Raketten skal ifølge planen lette klokken 15.00 norsk tid, mens opptakten starter 13.30.

New Shepard-raketten er oppkalt etter den første amerikanske astronauten i verdensrommet, Alan B. Shepard. Den kan ha opptil seks passasjerer om bord på den 11 minutter lange turen ut av jordens atmosfære.

Under reisens høydepunkt vil passasjerene oppleve en håndfull minutters vektløshet og en utsikt til vårt blå planet før de lander igjen ved hjelp av passasjerkapselens fallskjermer.

Blue Origin sender opp raketten fra sin ørkenbase i det vestlige Texas.

Disse personene flyr med Jeff Bezos på Blue Origin

Passasjerlisten på Blue Origins første flyvning kan sette flere rekorder.

På passasjerlisten finner vi også broren Mark Bezos, Wally Funk og Oliver Daemen. 82 år gamle Wally Funk blir det eldste mennesket i verdensrommet noen gang, mens 18 år gamle Daemen blir den yngste.

Funk er en erfaren pilot som i 1961 deltok i et privat prosjekt for å teste om kvinner kunne klare Nasas astronaututdannelse.

Den gangen var den 21 år gamle Wally Funk blant 13 kvinner som klarte brasene. Blant annet klarte noen tester bedre enn den berømte astronauten John Glenn. Hun har imidlertid aldri oppnådd drømmen om å reise ut i verdensrommet, men det endrer seg altså 20. juli hvis alt går etter planen.

Den nederlandske arvingen Oliver Daemen har kommet med på grunn av avbud i siste øyeblikk. Fjerde og siste plass på turen var tilbudt på auksjon, og ble solgt for godt og vel 176 millioner kroner til en anonym vinner. Personen med det astronomiske budet har imidlertid ombooket billetten til en senere avgang siden vedkommende ikke fant tid i kalenderen.

Dermed gikk billetten til investoren Joes Daemen, som straks ga den videre til sin sønn, Oliver Daemen. Oliver studerer fysikk og har hele livet vært opptatt av romfart.

 • Mark Bezos

  Mark Bezos er bror av Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, som også eier Blue Origin.

 • Wally Funk

  82 år gamle Wally Funk blir det eldste mennesket i verdensrommet noen gang, mens 18 år gamle Daemen blir den yngste.

  Funk er en erfaren pilot som i 1961 deltok i et privat prosjekt for å teste om kvinner kunne klare Nasas astronaututdannelse.

  Den gangen var den 21 år gamle Wally Funk blant 13 kvinner som klarte brasene. Blant annet klarte noen tester bedre enn den berømte astronauten John Glenn.

  Hun har imidlertid aldri oppnådd drømmen om å reise ut i verdensrommet, men det endrer seg altså 20. juli hvis alt går etter planen.

 • Oliver Daemen

  Den nederlandske arvingen Oliver Daemen har kommet med på grunn av avbud i siste øyeblikk.

  Fjerde og siste plass på turen var tilbudt på auksjon, og ble solgt for godt og vel 176 millioner kroner til en anonym vinner. Personen med det astronomiske budet har imidlertid ombooket billetten til en senere avgang siden vedkommende ikke fant tid i kalenderen.

  Dermed gikk billetten til investoren Joes Daemen, som straks ga den videre til sin sønn, Oliver Daemen. Oliver studerer fysikk og har hele livet vært opptatt av romfart.

Bezos vs. Branson: Hvem har den største raketten?

De to rom-nysgjerrige multimilliardærene er med på hver sin jomfrutur med bare to ukers mellomrom – hvis Blue Origin-flyvningen til Bezos følger planen om å lette 20. juli.

Richard Branson var om bord på romflyet VSS Unity som uten problemer nådde ut i verdensrommet 11. juli.

Milliardærklubben bak det private romkappløpet har ulike mål for sine høytflygende prosjekter. Bezos ønsker å kolonisere verdensrommet slik at menneskeheten har en nødplan hvis jorden blir ubeboelig. Richard Branson, den britiske milliardæren bak Virgin Galactic, er mer interessert i gi flere mennesker mulighet for å oppleve romturisme.

Her er forskjellene på de to romreisene:

Video: Se bildene fra jomfrutur i verdensrommet

Tekst: Søndag 11. juli fløy milliardæren Richard Branson opp til grensen av verdensrommet. Det var den første kommersielle flyvningen i verdensrommet, og nå forventer selskapet Virgin Galactic, som Branson eier, å frakte mennesker mot stjernene i 2022.

Video: Se bilder fra flyveturen her – Husk lyd!

Live: Følg første kommersielle rom-flyvetur

I 2001 ble Dennis Tito den første romturisten da han ble med det russiske Soyuz-fartøyet opp og bodde på den internasjonale romstasjonen i 8 dager. Siden den gang har flere bedrifter jaktet på drømmen om kommersielle romflyvninger. Og nå blir det en realitet.

Virgin Galactic har nemlig fått grønt lys til å frakte turister til verdensrommet. Det skjer etter flere innledende testflyvninger er avsluttet med gode resultater.

Milliardæren Richard Branson, som har etablert Virgin Galactic, deltar selv som prøvekanin for å teste «kundereisen».

Testflyvningen skjer søndag 11. juli. Og du kan følge med live her:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul