Baumgartners rynkete drakt brøt lydmuren

Den rynkete drakten Baumgartner hadde på under sitt frie fall, fikk ham til å bryte lydmuren mye tidligere enn forventet.

© Red Bull

Felix Baumgartner var den første som brøt lydmuren i fritt fall, da han i 2012 kastet seg ut
fra en ballong i nesten 39 kilometers høyde.

Nå har fors­kere fra Münchens tekniske universitet regnet på hvordan han kunne oppnå en så stor fallhastighet.

Baumgartners drakt var en spesialdesignet, tettsittende trykkdrakt som imidlertid ikke var utformet spesielt aerodynamisk. Overflaten var tvert imot krøllete som en vanlig kjeledress.

Farten overrasket

Det er komplisert å forutsi hva som skjer med luftstrømmene rundt et fallende legeme når det nærmer seg lydens hastighet. Luft oppfører seg annerledes da, og det oppstår sjokkbølger og turbulens som virker som en aerodynamisk bremsekloss.

Forskernes beregninger viste imidlertid – og det var nokså overraskende – at Baumgartners krøllete overflate ikke senket farten hans. Tvert imot.

Skal inspirerer fly

Mens bremseklosseffekten ville blitt fordoblet hvis et glatt legeme hadde falt på samme måte, forble effekten nesten uendret hos Baumgartner.

De forbløffede fysikerne måtte innrømme at en overflate med mange små fordypninger og buler er nyttig hvis du vil falle med lydens hastighet eller raskere.

Den ujevne overflaten har antagelig æren for at Baumgartner nådde lydens hastighet mye tidligere enn forventet. Resultatene er relevante for blant annet designere som utformer framtidens passasjerfly, som også skal opp i nærheten av lydmuren.