Australia får sin egen romorganisasjon
Selv om Australia er et stort land, har ikke vært med i klubben av land med en egen romfartsorganisasjon. Men det er det slutt på nå. Det australske romfartsbyrået skal skape jobber, forbedre satellittkommunikasjonen og på sikt sikre landet en andel i universets ressursrikdom.

Nå skal Australia frakte sine satellitter ut i verdensrommet selv. Tidligere måtte de få hjelp til det.
Den globale romindustri står for astronomiske summer, over 2 billioner kroner i året.
Det er penger som skaper mange jobber og finansierer enorme mengder teknologisk utvikling. Nå vil Australia – det siste landet i OECD, bortsett fra Island, som ikke har noe nasjonalt romprogram – ha en del av denne kaka.
Derfor oppretter australierne nå sitt eget romfartsbyrå.
Ikke Nasa down under
Begrensede detaljer er nettopp offentliggjort på den internasjonale romkongressen i Adelaide i nettopp Australia. En handlingsplan og et budsjett vil først være klart i mars 2018.
– Jeg vil nødig være negativ, men det blir ikke Nasa, sier senator Simon Birmingham til australske SBS News.
Begeistringen er større hos de australske astrofysikere:
– Vi kan utrette store ting. Vi kan bygge gruver på asteroider, og vi kan sende mennesker til andre planeter, sier dr. Brad Tucker fra Australian National University
Canada skapte 24 300 jobber
En av de første oppgavene for romorganisasjonen blir å sende satellitter i bane rundt jorda, slik at australierne kan skaffe seg bedre kommunikasjonsteknologi.
Australia har lenge kjøpt tjenester av Nasa, men nå skal pengene, utviklingen og ikke minst tusenvis av jobber hentes hjem.
Canada – som har en befolkning som er om lag 50 prosent større – skapte til sammenligning 24 300 jobber da de fikk sin egen romfartsorganisasjon i 1990.