Astronaut spiller golf på Månen

Astronauten Alan Shepard forsøker seg på golf på Månen under Apollo 14-oppdraget i 1971 – for første og eneste gang i verdenshistorien.

Månen golf top

Astronaut har 6-jern med til Månen

Oppdraget for Apollo 14-astronautene er å hente månestein hjem til Jorden, men astronaut Alan Shepard får også slått inn et slag golf i programmet.

"I min venstre hånd har jeg en liten, hvit kule som er kjent av millioner av amerikanere", sier den erfarne astronauten, før han lar den falle til månestøvet og slår til den med sitt hjemmebygde 6-jern.

Golfballer kan sveve kilometerlangt

To baller slår Shepard ut i det golde månelandskapet; den siste etterfulgt av de velvalgte ordene: "Miles and miles and miles" [mil etter mil etter mil].

Månen har ingen atmosfære, ingen vindmotstand og en svært mye svakere tyngdekraft enn Jorden, og det er derfor teoretisk mulig at en golfball kan sveve flere kilometer før den lander.

Et bilde fra Apollo 14-oppdraget fanger en av Alan Shepards golfballer på Månen. Ballen svevde bare et par hundre meter. Klikk for stort bilde.

Apollo 14 er en suksess

Etter hjemkosten blir Apollo 14 betegnet som et suksessfullt måneoppdrag. Astronautene har samlet inn hele 45 kg månestein og foretatt rekordlange månevandringer på over ni timer samlet sett.

Golfastronauten Alan Shepard har også vist at han kan annet enn å spille golf: Han vandrer rekordlange 2,7 km i det seige månestøvet – mer enn noen annen astronaut.