Nasa har utnevnt første kvinnelige vitenskapssjef

Den nyutnevnte toppsjefen mener det er «den beste jobben på planeten».

Dr Nicola Fox

Nicola Fox har siden 2018 vært sjef for Nasas avdeling for heliofysikk og blant annet forsket på hvordan ekstreme soleksplosjoner kan påvirke satellitter og elektronikk på jorden.

© NASA/Aubrey Gemignani

I mer enn fem år har hun studert hvordan kraftige eksplosjoner fra solen kan påvirke satellitter og elektronikk på jorden.

Og nå er den tidligere sjefen for Nasas avdeling for heliofysikk, Nicola Fox, blitt utnevnt som nye Head of Science i romfartsorganisasjonens hovedkontor i Washington – som første kvinne noen gang.

En stilling som mildest talt er en skikkelig drøm for den erfarne solforskeren.

«Det er mitt livs rolle. Jeg beskriver det som den beste jobben på planeten, og jeg kunne ikke være mer begeistret», sa hun blant annet til BBC.

Som ny Head of Science skal Nicola Fox stå i spissen for hele 100 ulike Nasa-prosjekter der forskere og ingeniører fra hele verden skal svare på spørsmål om alt fra orkandannelse til universets opprinnelse.

Det er en jobb hun allerede har funnet seg godt rette i.

«Jeg hopper ut av sengen klokken 04.30 hver morgen med massevis av energi til å gå på jobb», forteller vitenskapssjefen til BBC.

Nicola Fox begynte karrieren sin hos Nasa i 2018 og har utgitt en lang rekke vitenskapelige studier.

I 2021 fikk hun den såkalte Carl Sagan Memorial Award for lederskap innen heliofysikk, og i 2020 ble hun anerkjent med Nasas egen pris for fremragende ledelse.

Fox er dessuten tidligere toppforsker på Nasas såkalte Parker Solar Probe-prosjekt, der en sonde skulle våge seg inn i solens atmosfære, med en temperatur på over en million grader, og komme nærmere stjernen vår enn noe annet menneskeskapt objekt.

I sin nye rolle vil hun lede Nasas såkalte vitenskapsdirektorat, som er en enhet med et årlig budsjett på omkring sju milliarder dollar.

Dermed får hun også ansvaret for noen av byråets mest prestisjetunge prosjekter, som for eksempel utforskningen av eldgamle galakser med verdens største øyne i verdensrommet, James Webb-teleskopet.