Mystisk himmellegeme overrasker astronomer

Bilder tatt av romsonden New Horizon avslører at iskloden Ultima Thule har en mye flatere form enn astronomene tidligere antok. Oppdagelsen leder til flere spørsmål, for forskerne har aldri sett en lignende form på et legeme som går i bane rundt sola.

Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

Forskerne ved Nasa er forbløffet over de bildene romsonden New Horizons har sendt hjem fra møtet med himmellegemet Ultima Thule.

Det gåtefulle objektet i Kuiperbeltet har ikke den formen forskerne forventet. Da sonden nærmet seg Ultima Thule, så det ut til at den var formet som en snømann – altså med en kulerund «kropp» og et kulerundt «hode».

Nå viser nærbilder som er tatt i motlys fra sola at Ultima Thule er flatere enn forventet.

Første nyttårsdag 2019 passerte sonden New Horizons iskloden Ultima Thule i Kuiperbeltet i utkanten av solsystemet vårt og sendte hjem bilder av kometen – til stor jubel.

© NASA

Forskerne har aldri sett noe lignende

Det fører til flere spørsmål, for forskerne har aldri sett en lignende form på et objekt som går i bane rundt sola. Astronomene mener at Ultima Thule og andre objekter i utkanten av solsystemet er de eldste vi kan finne i dag, og derfor kan de vise hvordan planetenes byggesteiner ble skapt.

Det har også overrasket astronomene at Ultima Thule har en nesten glatt overflate uten særlig mange kratre. Det kan innebære at Kuiperbeltet ikke inneholder så mange små objekter som astronomene hadde trodd.

  • Dette forventet forskerne:

  • Dette viste bildene:

Dermed bekrefter Ultima Thule det bildet forskerne fikk da New Horizons passerte Pluto. Både dvergplaneten Pluto og månen rundt den hadde få kratre.

På Pluto kan det skyldes at geologiske krefter har slettet sporene, men det kan ikke ha skjedd på månene, som er geologisk inaktive.

Den nye kunnskapen tyder på at det gikk svært raskt da støv og småsteiner samlet seg til de første klodene, og det ble ikke på langt nær så mye materiale til overs som forskerne hittil har trodd.

Les også:

Kom HELT tæt på Pluto
Pluto

Kom HELT tett på Pluto

0 minutter
Monsterhull
Svarte hull

Astronomer i villrede: Sort hull er altfor stort

6 minutter
Svarte hull

Nasa finner universets eldste sorte hull

2 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!