NASA/JPL-Caltech/SETI Institute
Europa, måne, is

Vulkaner blåser liv i Europa

Jupiters måne Europa er på størrelse med jordens måne og dekket av et frosset hav.

Alt det vannet gjør at astronomene mener Europa som et av de stedene i solsystemet der sannsynligheten for å finne liv er størst, og nå tyder enda et indisium på at teorien kan være riktig.

Nye analyser tyder på at det antagelig er aktive vulkaner gjemt under Europas overflate.

Ifølge forskerne kan vulkansk aktivitet skape et miljø med mye kjemisk energi, som sammen med vann kan skape grobunn for liv.

Selv om Jupiter er en gassplanet uten fast overflate, er kjempeplanetens 318 ganger tyngre enn jorden. Geologiske analyser indikerer at den vulkanske aktiviteten skyldes den tyngdekraften som kjempeplaneten utsetter månen for.

Jupiters masse river og sliter så mye i Europa at månens indre strekker seg og sprekker. Bevegelsene skaper friksjonsvarme, og denne indre varmen er forklaringen på at bare det ytterste laget av Europas hav er isdekket.

Men tyngdekraften gjør mye mer enn å bare holde havet flytende. Ved polene river den så mye i bergartene at de blir flytende, og det kan oppstå såkalte hydrotermiske kilder.

Her velter mineraler opp fra undergrunnen i en strøm av varmt vann. Fenomenet er kjent fra havet på jorden, og her nede blomstrer ekstreme organismer som kan klare seg helt uten lys og oksygen.

Europa, overflade

Jupiters tyngdekraft holder vannet under isen flytende.

© Shutterstock

Tyngde skaper liv

Teorien om vulkansk aktivitet og liv på Europa kan kanskje snart testes. I 2024 skal Nasas Europa Clipper-sonde etter planen sendes av sted mot Europa for å gå i bane rundt månen og foreta nye målinger.