Message from Evpatoria

Vi har selv sendt ut i alt 18 budskap

Vi lytter ikke bare. Vi sender også signaler ut i rommet selv. NASA har for eksempel sendt ut en gammel Beatles-sang i retning av Nordstjernen.

10. mars 2010 av Helle & Henrik Stub

Det hjelper ikke bare å lytte etter signaler, for hvis alle nøyde seg med det, ville ingen få kontakt. Vi på Jorden har da også i løpet av SETI-forskningens første 50 år gjort oppmerksom på at vi er her med hele 18 budskap.

Det første sendte vi ut i rommet i 1974 da det 300 meter store radioteleskopet i Arecibo i Puerto Rico skulle tas i bruk. Signalet besto av en binær kode som var bygd opp av 1679 nuller og ettall. Fordi 1679 er produktet av primtallene 23 og 73, er det bare to måter signalet kan gjøres om til en tegning på, og det er ved å ordne tallene i 23 rader og 73 kolonner eller omvendt. Den riktige løsningen omfatter blant annet tegninger av mennesket, DNA-molekylet og solsystemet. Budskapet ble sendt mot den kuleformede stjernehopen Messier 13, som ligger 25 000 lysår borte. Senere er signalene sendt mot nærmere mål.

Vi har også lagt beskjeder i de fire romsondene Pioneer 10 og 11 samt Voyager 1 og 2, som i dag er på vei ut av solsystemet. Det mest utførlige budskapet om Jorden fulgte med de to Voyager-sondene som har om bord en plate med både bilder og lyder fra livet her på Jorden.

100 år før vi kan belage oss på svar

Særlig russerne har vært aktive med å sende signaler fra Jorden ved hjelp av en 70 meter stor radioantenne i Evpatoria på Krim. Derfra har man sendt en rekke budskap til stjerner i vårt nabolag. Signalene vil bruke 30 til 50 år på å nå frem, så det kan fort vekk gå hundre år før vi kan håpe på å få et svar. I likhet med Arecibo-budskapet blir de russiske signalene også produsert i binærkode.

De to hittil siste budskapene vi sendte, gikk ut i 2008 og var av en litt annen type. NASA sendte 4. februar 2008 en sang av Beatles, ”Across the Universe”, mot Nordstjernen 431 lysår borte. Det foregikk fra den 70 meter store radioantennen i Madrid, som er en del av NASAs Deep Space Network.

Det nyeste budskapet gikk fra Evpatoria 9. oktober 2008. Da var ikke målet bare en stjerne, men en av de nyoppdagede exoplanetene rundt den røde dvergstjernen Gliese 581 bare 20 lysår borte. Radiosignalet utgjør en slags digital tidskapsel som inneholder ikke mindre enn 501 hilsener fra forskjellige personer og grupper. Det tok cirka fire og en halv time å sende budskapet som blant annet rommet digitale bilder av berømte personer og steder på Jorden, som Hillary Clinton og staselige Edinburgh Castle.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: