Shutterstock
tre ufoer over Jorden

Ufo-rapporten har landet: Her er avsløringene

Etter flere måneders ventetid ble Pentagons etterlengtede rapport om uidentifiserte luftfenomener endelig overlevert til Kongressen fredag 25. juni. Rapporten avviser ikke at de uidentifiserte luftfenomenene kan stamme fra ikke-jordiske fartøyer.

Etter tiår med avledninger og diskreditering av observasjoner av ufoer har det amerikanske militæret for første gang valgt å dele sine observasjoner med offentligheten. 25. juni landet Pentagons etterlengtede ufo-rapport i Kongressen.

Du kan lese hele rapporten her.

Det amerikanske militæret går ikke i dybden av hver enkelt av de i alt 144 ulike observasjonene i rapporten, men slår fast at bare én av ufoene kan forklares – det var en ballong.

«UAP (uidentifiserte luftfenomener, red.) utgjør med all tydelighet et problem for flysikkerheten og kan utgjøre en utfordring for USAs nasjonale sikkerhet», står det i rapporten.

Vi har snakket med ufo-ekspert Kim Møller Hansen om innholdet i rapporten. Han er leder for den danske foreningen Skandinavisk UFO Information og har utgitt flere bøker om ufoer.

Rapporten inneholder ingen større overraskelser sett ut ifra det Kim Møller Nielsen og kollegene hans i SUFOI hadde forventet.

«Pentagon-rapporten gir ikke bombesikre svar, til mange ufo-entusiasters store irritasjon. Mange vil sikkert ha problemer med å akseptere dette, men det er et vilkår. Man må rett og slett akseptere at det er hendelser som tross alle anstrengelser ikke kan forklares her og nå – uten at det av den grunn trenger å være noe mystisk eller overjordisk ved det», sier han.

Rapporten har tittelen «Preliminary Assessment: Unidentified Aerial Phenomena» og har bare ni sider. «Preliminary» betyr «foreløpig», og vi kan derfor sannsynligvis forvente en mer dyptgående rapport om de mystiske luftfenomenene i nærmeste framtid.

Solnedgang i New Mexico
© Shutterstock

Synsbedrag og værfenomener skaper flygende tallerkener

De fleste ufo-observasjoner har en forklaring. Det er bare ikke alltid observatørene kan finne dem. Vi har funnet tre naturlige forklaringer på observasjoner av flygende tallerkener.

Les mer her.

Men hva med rapportens hemmelige del, som det amerikanske militæret har valgt å holde for seg selv? Kan disse mørklagte opplysningene skjule beviser for besøk fra det ytre rom? Kim Møller Hansen tviler.

«Den hemmelige delen kan etter min mening blant annet inneholde avsnitt som kan avsløre hemmeligheter om det amerikanske forsvaret. Det kan for eksempel være snakk om observasjoner som skyldes feil på amerikansk utstyr – feil som man ikke har lyst til å fortelle om», sier han.

Ufo-analyse skal styrke USAs militærvesen

Foreløpig har det amerikanske forsvarets arbeidsgruppe for uidentifiserte luftfenomener (UAPTF) for få opplysninger om ufoer til å kunne komme med endelige konklusjoner.

Derfor skal det nå utarbeides prosedyrer for innsamling og analyser av framtidige hendelser fra alle grener av det amerikanske forsvaret samt samarbeidspartnere for blant annet å øke sikkerheten i militære test- og øvelsesområder, forklarer Hansen.

«Når forsvarsdepartementet interesserer seg for ufo-opplevelser, handler det om teknologi og sikkerhet – altså hvordan avansert militært måleutstyr kan spore opp fiendtlige fly, droner og andre luftfartøyer uten for mange feilkilder. Analyser av ufo-observasjoner kan også gi det amerikanske forsvaret kunnskap om hvordan man bedre kan skjule egne militære aktiviteter for nysgjerrige øyne», sier han.

Det er fortsatt uvisst om og når en mer utfyllende rapport om ufoer i amerikansk luftrom blir offentliggjort.