NASA/ESO
TRAPPIST-1

Trappist-1 og ni andre steder vi kan finne liv

Nesten 40 lysår unna har astronomer funnet sju jordlignende planeter. Tre av disse kan være beboelige. Men systemet er ikke det eneste stedet astronomer håper å finne liv. Vi har samlet de ti beste kandidatene nedenfor.

Mars

Mars

Det finnes ingen menneskelignende romvesener på planeten. Og det er heller ikke spor etter noen former for intelligent liv. Men muligheten for at det finnes liv på den røde planeten er til stede.

I 2015 fant NASA-forskere spor etter flytende vann på planeten. Sannsynligvis er det veldig lite vann, og saltmettingen i det er på 100 prosent. Men hvis de riktige forholdene er til stede, kan det leve mikroskopiske organismer i vannet.

Enceladus

Enceladus

Overflaten på Månen som går i bane rundt Saturn, er dekket av et kilometertykt islag. Men langt nede i dypet, mellom kjernen og isen, finnes et gigantisk hav med flytende vand.

Rundt sørpolen på månen spruter geysirer ut vann i rommet. Cassini-sonden har fløyet gjennom disse vanntåkene og har funnet organiske molekyler i dem – molekyler som må være til stede for at det kan eksistere liv i det underjordiske havet.

Europa

Europa

Den er mindre enn vår måne, men den iskalde kloden inneholder rundt dobbelt så mye vann som det finnes på Jorden. Vannet er, akkurat som på Enceladus, gjemt i et enormt underjordisk hav.

I fjor fant NASA geysiraktivitet på månen som går i bane rundt Jupiter. Det kan være et tegn på at havet er varmt, og at det er forhold der det kan finnes liv. NASA planlegger en landingsferd til Europa rundt 2022.

Titan

Titan

Det finnes ingen spor etter vann på den grønnaktige planeten, men overflaten er dekket av flytende metan – den eneste andre kloden i Solsystemet som har et flytende element på overflate.

Forskere mener det er sannsynligher for at en livsform kan ha tilpasset seg de tøffe betingelsene og leve i metanhavet. Titan er en av Saturns måner og med en størrelse som nesten tilsvarer størrelsen på Mars, er den Solsystemets nest største måne – bare slått av Jupiters Ganymedes.

Trappist-1

Her er det ikke tale om en enkelt planet eller måne der det kan finnes liv, men hele tre stykker. Trappist-1 er en stjerne som bare er litt større enn Jupiter, og mye kaldere enn vår Sol.

Men like ved stjernen kretser sju planeter, og de tre av dem befinner seg i den såkalte ’Goldilock-sonen’, der temperaturen tillater flytende vann på overflaten. Planetsystemet ligger 39 lysår unna, og forskerne håper at det framtidige romteleskopet James Webb kan avsløre mer om planetenes atmosfærer.

Proxima-b

Proxima-b

I 2016 oppdaget astronomer en jordlignende planet som går i bane rundt Solens nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri. Planeten befinner seg den sonen der vann kan være flytende på overflaten.

Astronomene håper nå at vi i løpet av overskuelig framtid kan sende ut sonder de 4,2 lysårene til planeten og få svar på om det finnes liv der. Eller har potensiale for en framtidig menneskelig koloni.

Kepler-442b

Kepler-442b

Astronomene bedømmer hvor beboelige planeter er på en fastlagt skala. Ifølge den skalaen er Kepler-442b mer beboelig enn Jorden.

Den går i bane rundt en stjerne som er litt mindre enn Solen. Slike stjerner har heftig strålingsaktivitet i sine unge år som ville gjøre liv på Kepler-442b umulig. Men astronomene vet ikke hvor gammel stjernen er – hvis den er gammel nok, kan det muligens være liv på planeten.

Gliese 667 Cc

Gliese 667 Cc

24 lysår herifra har astronomene funnet en jordlignende planet i trippel-solsystem – et Solsystem med tre stjerner.

Planeten går i bane rundt den minste av stjernene, men i det innerste av Goldilock-sonen. Derfor er overflatetemperaturen sannsynligvis litt varmere enn den er på Jorden.

Kepler-452b

Kepler-452b

Planeten er den første jordlignende planeten som ble oppdaget i bane rundt en stjerne av samme type og størrelse som Solen. Den befinner seg 1400 lysår unna oss, og er derfor vanskelig å analysere.

Stjernen som planeten går i bane rundt, er 1,4 mill. år eldre enn Solen, og derfor avgir den mer energi til planeten. Hvis ikke drivhuseffekten allerede har løpt løpsk på planeten, må vi skynde oss hvis vi skal rekke å finne liv på den. Astronomene mener at planeten er ubeboelig om ca. 500 millioner år pga. drivhuseffekten.

Kepler-186f

Kepler-186f

Vi vet ikke mye om planeten som befinner seg 500 lysår fra oss. Og vi kommer heller ikke til å få vite mer i nær framtid, for neste generasjon av romteleskoper er ikke kraftige nok til å se den.

Men vi vet at den er litt større enn Jorden, og simuleringer har vist at det sannsynligvis er over 0 °C ved et trykk på en halv atmosfære. Med andre ord gode muligheter for liv.

_Kilder:
Business Insider
NASA
ESO
Space.com_