Trodde du jordkloden var det eneste legemet i solsystemet med hav, elver og innsjøer? I så fall er du ikke helt oppdatert.
Det amerikanske James Webb-romteleskopet har nemlig studert Saturns kalde måne Titan og funnet flere eksempler på dette.
Det er imidlertid ikke snakk om elver og innsjøer det er særlig fristende å bade i: De består av hydrokarboner som for eksempel metan.
Teleskoper følger med
Siden Cassini-Huygens (1997–2017), som var en romferd som studerte Saturn og planetens måner, ikke lenger er aktiv, setter forskerne nå sin lit til Webb-teleskopet og W.M. Keck-observatoriet på Hawaii, som består av to enorme teleskoper.
Teleskopene har i tillegg til hav, elver og innsjøer også registrert skyer i atmosfæren i nærheten av Titans nordpol.
Særlig spektrometeret til Webb-teleskopet, som kan måle elektromagnetiske bølger og gi detaljerte opplysninger om atmosfærens sammensetning samt høyden på skyene og disen, har vært uunnværlig.
«Ved å bruke Webb-teleskopets spektrometer sammen med den optiske bildekvaliteten fra Keck-observatoriet får vi et svært nyansert bilde av Titan», sier Imke de Pater, professor ved California-universitetet, til Berkeley News.