Wikimedia Commons
Titan - en af Saturns måner

Teleskoper har avslørt «elver» og «innsjøer» på Saturn-månen Titan

Saturn-månen Titan er det eneste kjente stedet i solsystemet som har værsykluser som ligner dem vi har på jorden.

Trodde du jordkloden var det eneste legemet i solsystemet med hav, elver og innsjøer? I så fall er du ikke helt oppdatert.

Det amerikanske James Webb-romteleskopet har nemlig studert Saturns kalde måne Titan og funnet flere eksempler på dette.

Det er imidlertid ikke snakk om elver og innsjøer det er særlig fristende å bade i: De består av hydrokarboner som for eksempel metan.

Teleskoper følger med

Siden Cassini-Huygens (1997–2017), som var en romferd som studerte Saturn og planetens måner, ikke lenger er aktiv, setter forskerne nå sin lit til Webb-teleskopet og W.M. Keck-observatoriet på Hawaii, som består av to enorme teleskoper.

Teleskopene har i tillegg til hav, elver og innsjøer også registrert skyer i atmosfæren i nærheten av Titans nordpol.

Særlig spektrometeret til Webb-teleskopet, som kan måle elektromagnetiske bølger og gi detaljerte opplysninger om atmosfærens sammensetning samt høyden på skyene og disen, har vært uunnværlig.

«Ved å bruke Webb-teleskopets spektrometer sammen med den optiske bildekvaliteten fra Keck-observatoriet får vi et svært nyansert bilde av Titan», sier Imke de Pater, professor ved California-universitetet, til Berkeley News.

Planeten Saturn
© Shutterstock

Les også:

I 2027 vil Nasa sende en ny sonde til Titan som vil gå under navnet Dragonfly. Sonden blir ubemannet og tar med en såkalt multirotor, som er en slags avansert drone. Formålet er å vurdere om Titan, med sin spesielle kjemi, kan vise seg å være beboelig.