Shutterstock
Solnedgang i New Mexico

Synsbedrag og værfenomener skaper flygende tallerkener

Brorparten av ufo-observasjoner har en forklaring. Men det er ikke alltid observatørene er i stand til å finne dem. Vi har funnet tre naturlige forklaringer på observasjoner av flygende tallerkener.

1. Stjernelys gir mistanke om ufoer

Meteorer og kometer har noen ganger blitt forvekslet med ufoer. Det er selvfølgelig ikke så underlig, siden de faktisk beveger seg over nattehimmelen. Men også stjerner har gitt opphav til falske ufo-observasjoner.

Et tynt lag av skyer på himmelen kan for eksempel få det til å se ut som om lysstyrken til stjerner plutselig faller og stiger, noe som det menneskelige øyet kan forveksle med et fartøy i bevegelse.

Også planeter kan gi illusjonen om besøk fra fremmede sivilisasjoner. Planeten Venus er den største synderen når gjelder falske ufo-observasjoner.

Etter månen er Venus den klareste gjenstanden på nattehimmelen. Det skyldes at planeten befinner seg nær solen og har en atmosfære som består av tykke skyer som reflekterer mye sollys.

Venus er bare synlig lavt over horisonten ved enten solnedgang eller soloppgang.

På grunn av den lave posisjonen har Venus ofte blitt mistenkt for å være en ufo – blant annet av USAs president, Jimmy Carter, som i 1969 forvekslet Venus med en ufo.

Venus fra Jorden

Planeten Venus sett fra jorden.

© Shutterstock

2. Lysfølsomme kameraer maner fram ufoer

  1. januar 2008 filmet pensjonisten David Caron en rekke merkverdige lys på himmelen over byen Stephenville i USA med videokameraet sitt.
Du kunne se det mye bedre gjennom kameralinsen. Pensjonisten David Caron om sin ufo-observasjon.

Han var overbevist om at det var snakk om en ufo.

«Du kunne se det mye bedre gjennom kameralinsen», uttalte han etter hendelsen. Men det var nettopp det som var problemet.

Når man filmer kraftig lys med et håndholdt kamera, vil små bevegelser i kameraet resultere i lysstriper hvis den såkalte lukkertiden er stilt feil. Lukkertiden er den tiden kameraet er «åpent» og slipper inn lys – det er da bildet blir tatt.

Filmer man med lang lukkertid om natten, vil selv de minste bevegelser få det eksponerte lyset fra for eksempel stjerner til å danne striper. De fleste kjenner fenomenet fra fotografier av en opplyst by tatt med lang lukkertid:

Fotografi fra London

London en sen kveldstime ser enda mer fargerik ut enn ellers fotografert med lang lukkertid.

© Shutterstock

På samme måte kan videoopptak eller fotografier av lysende gjenstander på nattehimmelen gi illusjonen av et fargerikt, utenomjordisk fenomen i bevegelse når det ofte bare er snakk om en stasjonær lyskilde som for eksempel et fly eller en satellitt fanget med feil kamerainnstillinger.

3. Skyer lurer ufo-observatører

Mayon-vulkanen

En linsesky over Mayon-vulkanen på Filippinene.

© Patryk Reba

Mange ufo-observasjoner går hånd i hånd med naturlige værfenomener som lyn – særlig lyskuler som blir utløst av tordenvær høyt i atmosfæren.

Lynkulene kan danne striper eller slyngtråder over himmelen som ofte blir forvekslet med ufoer.

Det samme gjør såkalte linseskyer, som vanligvis dannes når stasjonær og fuktig luft strømmer over et fjell eller en fjellkjede. Skyene har, som navnet antyder, form som linser og ligner dermed den klassiske «flygende tallerkenen».

Også jagerfly, spionfly, bombefly, raketter og annen våpenteknologi har ofte blitt forvekslet med ufoer.

På slutten av 1940-tallet og begynnelsen av 1950-tallet testet det amerikanske militæret mange av disse nye og topphemmelige teknologien i New Mexico. I samme periode rant det inn med rapporter om ufoer i nettopp dette området.

© Shutterstock

Virkelige ufoer er teknologiske vidundere

Noen ufo-observasjoner kan ikke forklares på noen enkel måte, og noen forskere mener faktisk at det virkelig finnes ufoer der ute. Hvis det gjør det, inneholder ufoene teknologi som vi knapt kan forestille oss, men besetningen vil sannsynligvis ligne oss.

Få forskernes forklaring på ufoer her.