NASA/JPL-Caltech

Ny oppdagelse kan få forskere til å lete etter liv i verdensrommet helt nye steder

Jakten på liv i verdensrommet kan ha blitt enklere.

De planetene som går i bane rundt den vanligste stjernetype i verdensrommet, kan være ubeboelige.

For det ser ikke ut til at de har noen atmosfære.

Det er teorien fra en gruppe forskere som har utgitt en artikkel i The Astrophysical Journal Letters.

Hvis teorien holder stikk, kan den få enorm betydning for framtidens jakt på liv i verdensrommet.

Forskerne har nemlig rettet blikket mot en spesifikk jordlignende planet som har blitt døpt GJ 1252b, som går i bane rundt universets vanligste stjernetype, en rød dvergstjerne.

Forskernes antagelse er at forholdene på planeten er representative for alle de andre planetene som også går i bane rundt universets røde dverger.

Det kan bety at ingen av de planetene har en atmosfære – og med andre ord er betingelsene for liv på planetene antagelig ikke-eksisterende.

Gull, sølv og kobber ville smelte

GJ 1252b, som forskerne har undersøkt, er litt større enn jorden. Avstanden til stjernen er kortere enn for jorden og solen, noe som gjør den både intenst varm og ugjestmild.

For å kunne vurdere om eksoplaneten har en atmosfære eller ikke, målte forskerne den infrarøde strålingen fra planeten under en sekundær formørkelse der planeten passerer bak vertsstjernen.

Exoplaneter
© Shutterstock

Les også:

Målingen avslørte en glovarm dagtemperatur som ifølge forskernes vurderinger ligger på 1228 grader celsius. Det er altså så varmt at både gull, sølv og kobber ville smelte på planeten.

Og det er den varmen, kombinert med det lave overflatetrykket, som har fått forskerne til å anslå at planeten bare har en svært begrenset atmosfære – kanskje ingen i det hele tatt.