Planeten anslås å være 20 prosent større enn jorden, og siden den «bare» er 101,5 lysår fra jorden, ser astronomer den nye planeten som en opplagt kandidat for ytterligere observasjoner i framtiden.
For å fastslå om det kan være liv på TOI 700 d må astronomene først og fremst finne ut hvordan planetens overflate ser ut, og om den har en atmosfære.
Hvis det viser seg at planeten har en fast overflate og en tykk atmosfære som kan holde på temperaturen, kan den nye oppdagelsen for alvor sette i gang drømmene om liv i verdensrommet.
Stjernelys avslører planeter
TESS-teleskopet skal overvåke mer enn 200 000 stjerner med sine fire kameraer, som kan oppdage selv små variasjoner i stjerners lysstyrke og dermed avsløre eksoplaneter.
Når en planet passerer foran stjernen, vil lysstyrken falle.
Hvis fallene i lysstyrke følger et fast mønster, skyldes det trolig en planet som går i bane rundt stjernen.
Romteleskopet skal særlig undersøke eksoplaneter som kretser rundt røde dvergstjerner – de utgjør 3/4 av alle stjerner i universet og er den stjernetypen som lever lengst.
De fusjonerer hydrogen i et mye lavere tempo enn for eksempel vår sol og har derfor «bare» en temperatur på 3500 grader.
Røde dverger kan leve billioner av år, og det øker sannsynligheten for at liv kan ha oppstått.
Superteleskoper skal avsløre eksoplanetenes hemmeligeheter
I løpet av de neste par årene vil TESS-teleskopet få selskap av flere superteleskoper som skal finne oksygen, metan og karbondioksid i atmosfæren til eksoplanetene – alle potensielle tegn på liv.