Utah Department of Public Safety

Mystisk søyle i ørkenen blåser liv i alien-teorier

En metallsøyle midt i ørkenen i Utah har straks rettet mistanken mot det ytre rom. Vi ser på overjordiske fenomener med vitenskapelige briller.

Da en over tre meter høy, trekantet søyle av aluminium nylig dukket opp i ørkenen i Utah, oppsto spørsmålet helt naturlig:

Hvem har plassert monolitten det – og hvorfor?

Alminiumsøylen ligner ganske mye på en søyle fra filmen «2001 – en romodyssé», og den viser seg å stamme fra romvesener. Og på samme måte ble den nye søylen snart koblet sammen med overjordisk liv mange steder på internett.

Nå er aluminiumsøylen imidlertid forsvunnet igjen, antagelig fjernet av fire mann midt på natten.

Bilder fra Google Earth viser dessuten at søylen har reist mellom august 2015 og oktober 2016. Noen mener at kunstnere står bak. Andre gjetter på en forbindelse til film- og tv-opptak i området, for eksempel sci-fi-serien «Westworld» som foregikk få kilometer derfra i 2016.

Selv om det mystiske forløpet har fått ryktene til å svirre, er én ting er sikkert: Aliens er det ingen som har observert i ørkenen.

Tidligere vitenskapelige studier har også avfeid lignende alien-fenomener – og her dykker vi ned i tre av de mer kjente:

1. Mikrobølgeovn tegnet kornsirkler

Korncirkler på en mark i Alsace, Frankrig

Kornsirkler er funnet over hele verden. De ble utbredt på 1970-tallet, men langt tidligere eksempler er kjent.

© Shutterstock

Påstand: «Enorme mønstre i kornåkrer er beskjeder fra fremmede sivilisasjoner.»

Forklaring: Kornsirklenes matematisk innviklede og presise mønstre blir brukt som argument for at mennesker umulig kan stå bak fenomenet. Teorien har fått vind i seilene fordi kornstråene er bøydi stedet for å være brukket.

Svagheder i korn efter det er blevet tromlet fladt i en korncirkel

Øverst ser vi normale kornstrå fra hvete, mens stenglene nederst stammer fra en kornsirkel. De har blitt forlenget og bøyd.

© Talbott et al.

Men i 2010 viste en amerikansk biofysiker at svakheter i kornstråene kan kunne dannes med en magnetron – som skaper mikrobølger – fra en helt vanlig mikrobølgeovn og et tolvvoltsbatteri. Deretter kan kornet legges flatt ned, mens presisjonen holdes med hjelp fra moderne verktøy som laservater og satellittdata.

I 1991 innrømmet to britiske kunstnere at de siden 1970-tallet hadde dannet kornsirkler i Sør-England.

2. Sivilisasjon på Mars var skyggespill

Hvad der tilsyneladende ligner et ansigt, er i virkeligheden en stenformation med skygger.

Nederst til høyre ser vi Mars-ansiktet. Det store bildet er tatt i 2007 fra Mars Reconnaissance Orbiter.

© NASA/JPL/University of Arizona

Påstand: «Restene av en tidligere sivilisasjon er synlig på overflaten av Mars.»

Forklaring: Da sonden Viking 1 i 1976 fløy forbi Mars, tok den et bilde som skapte furore. Avtegningen av et ansikt viste seg tydelig i Mars-støvet på den nordlige halvkulen, og noen mentedet var spor etter en eldgammel sivilisasjon.

Siden har nye, detaljerte bilder fra området vist at ansiktet bare er en skyggeformasjon på en forblåst klippe. Dessuten har senere studier vist at liv på Mars sannsynligvis høyst kan ha vært på et [mikrobiologisk stadium] (https://dash.harvard.edu/handle/1/13041033 {"target":"_blank","rel":"follow"}).

3. Kamera maner fra UFO

En UFO krydser himlen og bliver filmet af jagerfly.

I den såkalte Gimbal-videoen roterer et objekt tilsynelatende på himmelen med stor fart.

© US Navy

Påstand: «Fremmede sivilisasjoner besøker jorden i romskip.»

Forklaring: De fleste UFO-er har en naturlig forklaring i form av for eksempel tordenfenomenet røde feer eller værballonger som ikke inngår i oversikter over flytrafikk.

Tre umiddelbart uforklarlige observasjoner har imidlertid økt oppmerksomheten om UFO-er. I de tre tilfellene ser et objekt observert fra et amerikansk jagerfly ut til å bevege seg med mellom 100 og 1000 g – altså tyngdekraftens akselerasjon, som ved jordens overflate er 1.

Selv om myndighetene ikke umiddelbart kan fastslå forklaringen på observasjonene, er eksperters vurdering at de infrarøde kameraene [skjuler objektets form] (https://www.youtube.com/watch?v=s1oTg0kxzDs&list=PL-4ZqTjKmhn5Qr0tCHkCVnqTx_c0P3O2t&index=2&t=0s&ab_channel=MickWest {"target":"_blank","rel":"follow"}), mens en trackingmekanisme i kameraet får det til å se ut som de roterer.

Dessuten kan fenomenet «parallakse» forklare farten. Et mellomliggende objekt kan lett se ut som om det beveger seg enormt raskt i forhold til bakgrunnen – noe som for eksempel kan oppleves ut av et togvindu.

Se en forklaring på «parallakse» her: