Elektrisk robot skal utforske Jupiters måne Europa

Elektrisk robot skal utforske havet på Jupiters måne

Jupiters måne Europa er dekket av et tykt lag med is. Nå skal en elektrisk undervannsrobot utforske saltvannshavet under isen – hvor det muligens kan finnes liv.

11. september 2015

Havdyr som ål og blekksprut er inspirasjonskilder til den nye roboten som forskere ved Cornell University i USA for tiden utvikler.

Roboten skal utforske det ”underjordiske” havet på jupitermånen Europa og blir selvforsynt med energi. Lik en elektrisk ål må roboten selv produsere egen energi. Den henter strøm fra magnetiske felter rundt Jupiter. Energien holder robotens utstyr i gang, blant annet kameraer, men må også brukes til elektrolyse av vann for å skille ut oksygen og hydrogen som blir lagret i ”dyrets” bevegelige deler.

Eksplosjoner skyter månerobot av sted på Europa

Trengs det fremdrift, blandes de to gassene til knallgass. Eksplosjonen får de bevegelige delene til vekselvis å utvide seg og trekke seg sammen slik at roboten kan svømme.

Eksplosjoner kan også brukes som en slags jetmotor som kan skyte roboten av gårde omtrent som en blekksprut.

  1. Tentakler høster energi fra skiftende magnetiske felter omkring Jupiter.

  2. Energien brukes blant annet til å spalte vann til hydrogen og oksygen. Gassene blir lagret i roboten.

  3. Et elastisk og selvlysende materiale dekker roboten og lyser opp omgivelsene.

  4. Oksygen og hydrogen mikses til knallgass. Eksplosjoner skaper bevegelse i robotens rørlige deler slik at den kan svømme fremover. Knallgassen kan også brukes som en form for jetmotor som skyter roboten av sted.

Ennå befinner roboten seg bare på idéstadiet, men NASA har tro på den og har gitt forskerne 100 000 dollar i støtte til å gå videre med prosjektet under utviklingsprogrammet Innovative Advanced Concepts, NIAC. Hensikten med programmet er å gjøre science fiction til virkelighet.

Jupiters måne Europa skal utforskes

Blir roboten til virkelighet, kan den kanskje få bli med til Europa når NASA – etter planen – sender opp en ubemannet sonde til jupitermånen i 2021. Les mer om ferden til Jupiters måne Europa i artikkelen:

LIV PÅ EUROPA?

Europa har en diameter på omkring 3000 km. Overflaten består av et tykt islag som ligger over et hav med saltvann som kan romme levende organismer. Les mer her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: