Siden Voyager 2-sonden i 1979 og senere Galileo-sonden gjennom 1990-tallet sendte bilder av isoverflaten på Jupiters måne Europa, har den vist seg som en av de beste kandidatene for å finne fremmede livsformer i solsystemet vårt.
Under isoverflaten skjuler det seg et gigantisk saltvannshav som kan inneholde liv, og fordi sjansene for liv på Europa er så lovende, har Nasa finansiert et prosjekt som innebærer å sende sonden Europa Clipper dit.
Den sendes opp i 2024 og forventes å gå i bane rundt månen i 2030. Med seg vil sonden ha en radar som kan trenge gjennom is.
Skulle egentlig undersøke klimaendringer
Skallet av is er 20–30 kilometer tykt, og det har lenge virket ugjennomtrengelig for radar.
Nå har en rekke forskere ved Stanford-universitetet i USA imidlertid gode nyheter, for vannet kan være mye nærmere overflaten enn først antatt.
Egentlig skulle forskergruppen undersøke hvordan innlandsisens vekst og tilbaketrekning på Grønland påvirket havnivåstigningene som et ledd i klimaendringer på jorden.
Men ved en tilfeldighet var gruppen til stede ved en presentasjon av overflaten på Europa og oppdaget at formasjonene der lignet på det de hadde funnet på Grønland.