INTERVJU: Kontroversiell astronom gjør ufojakt vitenskapelig

Avi Loeb tror solsystemet får besøk av utenomjordiske sivilisasjoner. Harvard-professoren har stiftet Galileo-prosjektet for å lete etter fysiske spor av de fremmede, men mange astronomer er skeptiske.

Avi Loeb, Harvard-professor
© The Washington Post/Getty Images

Israelsk-amerikanske Avi Loeb er en anerkjent forsker som har gitt store bidrag til kunnskapen vår om universet. Siden 1993 har Loeb jobbet med astrofysikk og kosmologi ved Harvard-universitetet i USA, og han har dessuten vært vitenskapelig rådgiver for president Trump.

Men de siste årene har Loeb blitt en kontroversiell figur blant astrofysikere. Han har nemlig argumentert ivrig for at det interstellare objektet 'Oumuamua, som besøkte solsystemet i 2017, må være en form for romfartøy fra en fremmed sivilisasjon.

Nå har han stiftet Galileo Project. Organisasjonen har som mål å identifisere og finstudere objekter som kan være bygd av intelligente vesener på fjerne planeter.

Avi Loeb, professor ved Harvard University

Avi Loeb er professor ved Harvard-universitetet og har blant annet vært vitenskapelig rådgiver for den amerikanske presidenten.

© Boston Globe/Getty Images

Hva fikk deg til å starte Galileo-prosjektet?

I 2021 leverte ledelsen for de amerikanske etterretningstjenestene en rapport til den amerikanske kongressen. Den handlet om flygende objekter som myndighetene ikke har identifisert, og sjefen for Nasa, Bill Nelson, foreslo at forskere skulle hjelpe til med å finne ut hva objektene kunne være.

Jeg kontaktet umiddelbart Nasa og tilbød hjelp, men jeg fikk ikke noe svar.

Kort tid etter, i slutten av juni 2021, ble jeg helt uventet kontaktet av noen multimilliardærer som hadde blitt inspirert av en bok jeg har skrevet, Extraterrestrial. De ga meg noen millioner dollar, og så bestemte jeg meg for å etablere Galileo-prosjektet sammen med Frank Laukien, en av bidragsyterne.

Har dere begynt å observere flygende objekter?

Vi vil få på plass en rekke instrumenter som kan holde øye med himmelrommet – så å si ta opp video av himmelen i det optiske og infrarøde området – samt registrere radiobølger og lyd.

Med bilder i høy oppløsning kan vi tolke det vi ser på himmelen, ved bruk av kunstig intelligens. Vi har kjøpt et datasystem til den delen, og vi har allerede investert om lag 250 000 dollar i instrumentene, som vi er i gang med å prøve ut. Når systemet oppfyller kravene våre, kan vi ta det i bruk på utvalgte steder.

Jeg tror absolutt det er en mulighet for at vi får besøk av utenomjordiske sivilisasjoner, men vi kan bare finne ut av det hvis vi observerer himmelen og samler inn data. Vi må studere objektene nøye i jakten på uomtvistelige beviser.

Hvordan går planene om å finne meteorrester?

Vi har nylig fått halvannen million dollar fra private sponsorer og holder på å planlegge ekspedisjonen i detalj.

Vi håper på å dra til Papua Ny-Guinea i begynnelsen av 2023, og så vil vi finkjemme havbunnen med en slede med påmonterte magneter. Dermed kan vi samle opp fragmenter av den interstellare meteoren som gikk i stykker over havet.

Det er tusen ganger billigere å lete etter rester av en interstellar meteor på denne måten enn det ville vært å jakte på et interstellart objekt med en romsonde. Og hvis vi finner fragmenter, vil det være første gang et menneske kan stå med materiale fra et stort objekt – på størrelse med en basketball – som ikke stammer fra solsystemet. Det har aldri skjedd før!

«Vi burde være fascinert og begeistret over å finne noe vi aldri har sett før, og som kanskje kan være kunstig framstilt.» Avi Loeb, astrofysiker

Jeg tror det er en sjanse for at vi finner materiale fra utenomjordiske sivilisasjoner. Vi har valgt en vei som ingen andre har utforsket, og så er det gode sjanser for å plukke den lavthengende frukten.

Hvordan har andre forskere reagert?

Vi burde være fascinert og begeistret over å finne noe vi aldri har sett før, og som kanskje kan være kunstig framstilt. Men kollegene mine sier at vi ikke bør vurdere muligheten, for det er en påstand utenom det vanlige som krever beviser utenom det vanlige.

Da sier jeg: Beviser utenom det vanlige trenger finansiering utenom det vanlige.

Det interstellare objekt, ‘Oumuamua

Loeb mener det interstellare objektet 'Oumuamua, som ble oppdaget i 2017, kanskje var solseilet fra et fremmed romskip.

© Ron Miller/SPL

Vi har for eksempel brukt ti milliarder dollar på partikkelakseleratoren LHC. Hvis objekter som 'Oumuamua eller interstellare meteorer kan være kunstig framstilt, så kan vi undersøke det for mindre enn én prosent av utgiftene til LHC.

Det er et spørsmål som interesserer offentligheten og myndighetene, så hvordan kan man si at man ikke vil arbeide med det fordi det er en påstand utenom det vanlige? Det gir ingen mening!