FN meeting

Hva skal vi svare?

Hva gjør vi om vi en dag får et signal fra andre siviliasjoner? Og hvem avgjør det?

10. mars 2010 av Helle & Henrik Stub

Hvis vi tenker oss at vi nettopp har fått det første signalet fra et annet solsystem, dukker en helt ny problemstilling opp: Hvordan skal vi reagere? Skal vi svare eller bare lytte? Og hvem avgjør det? Per i dag har man ikke definert noen offisiell holdning.

Det internasjonale astronautakademiet har likevel satt opp enkelte retningslinjer. Det blir foreslått at det må holdes samtaler på FN-nivå der alle stater kan delta, og som skal føre frem til et vedtak i FNs generalforsamling om hvorvidt man skal svare, og i så fall hvordan. Deretter må et særlig oppnevnt utvalg ta seg av den videre kontakten.

Men en teknisk utvikling kan fort parkere idealismen. En sivilisasjon som kommuniserer ved hjelp av infrarøde lasere, kunne lett ha formidlet alt av akkumulert galaktisk kunnskap i løpet av noen få dager. Og i våre dager eksisterer det mange som er i stand til å ta imot et slikt signal og sende det videre – med eller uten godkjennelse fra FN.

Den ledende SETI-forskeren Seth Shostak har da også lansert et ganske enkelt forslag om hvordan vi bør svare. Glem primtallene eller verdien av pi. Send i stedet alt det som ligger lagret på Internett. Bruker vi mikrobølger, vil vi ha sendt så godt som alt det rommer i løpet av et halvt år. Bruker vi infrarøde lasere, tar det to dager. Et bedre innblikk i livet på Jorden kan ingen fremmed få.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: