Forskere: Lysfall fra rommet kan være aliens

Stjernen KIC 8462852 sender igjen ut mystiske lysvariasjoner i retning jorden. Og det får spekulasjonene om intelligent liv til å blusse opp på nytt.

© NASA/JPL-Caltech

Et stort objekt kan nok en gang ha fløyet inn foran den gåtefulle stjernen KIC 8462852.

Det er konklusjonen fra en gruppe forskere etter en rekke nye observasjoner.

Observasjonene viser hvordan stjernens lys gjennom den siste måneden flere ganger har blitt blokkert av et stort og uforklarlig objekt.

Teorier om intelligent liv

Det samme skjedde flere ganger i perioden mellom 2011 og 2013, da Kepler-teleskopet observerte fall i stjernens lysstyrke på opp mot 20 prosent.

Selv gasskjemper kan ikke føre til så store lysfall. Hvis for eksempel Jupiter beveger seg inn foran solen, lyser stjernen vår bare én prosent svakere. Det får forskerne til å spekulere i nye og kontroversielle teorier.

En av teoriene var at lysfallene kunne skyldes gigantiske klynger av solkraftverk skapt av intelligent liv – såkalte Dyson-sfærer.

Vil løse gåten

Og nå summer spekulasjonene altså igjen på bakgrunn av en rekke nye fall i lysstyrken omkring den gåtefulle stjerne.

– Det er det første fallet vi har sett siden 2013, og det første vi har observert i sanntid, forteller Jason Wright, som er astronom ved Pennsylvania State University til Sciencemag.org.

Han og kollegene håper de framover kan samle nok data til endelig å finne svaret på hva som foregår rundt den mystiske stjerne 1300 lysår unna oss.