Det kan være liv på Enceladus

En ny datamodell av Enceladus viser at månens næringsrike hav kan være flere milliarder år gammelt – og det øker sjansene for å finne liv.

© NASA

Saturns måne Enceladus er en av solsystemets beste kandidater i jakten på liv.

Det havet som skjuler seg under månens isdekke, har alle forutsetninger: vann, energi og kjemiske byggesteiner fra månens innerste kjerne.

Og en ny oppdagelse har nettopp gjort Enceladus enda mer interessant.

Det viser seg at havet kan være flere milliarder år gammelt – forskerne mener at tid er en viktig forutsetning for at liv skal kunne oppstå.

Månen ser ut som en livløs isklode, men da romsonden Cassini på sin ferd mellom 2014 og 2017 kom helt tett på, avslørte den at Enceladus har et sprudlende hav under isen.

Gjennom revner i isen ved sørpolen spyr geysirer vanndamp, mineraler og gass ut i rommet fra varme kilder på havbunnen.

Det har lenge vært en gåte hvor energien kom fra. Men nå har europeiske og amerikanske forskere lagt de nye dataene fra Cassini inn i en datamodell og funnet en mulig forklaring:

Kjernen av Enceladus er ikke fast, men porøs, med 20–30 prosent tomrom. Derfor vil stein i kjernen gni mot hverandre i takt med Saturns skiftende tiltrekningskraft siden må- nen beveger seg i en oval bane rundt planeten.

Friksjonen skaper varme og nok energi til å holde havet flytende og sende geysirer opp gjennom isen. Modellen viser også at varmepumpen har arbeidet i milliarder av år, noe som øker sjansen for å finne liv.

Porøs kjerne skaper livssoner

Vann siver ned i undergrunnen av Enceladus og varmes opp, slik at mineraler og varme frigis til månens hav.