Hvorfor er man vektløs på romstasjonene?
Astronautene er vektløse når de er om bord på romferger eller romstasjoner i bane rundt Jorden. Rekker ikke Jordens tyngdekraft ut i rommet?

Går man opp på en stol og hopper ned fra den, er man vektløs i 0,3 sekunder på samme måte som en astronaut om bord på en romstasjon er vektløs. Den eneste forskjellen er at astronautens vektløse tilstand varer lenger og faktisk kan opprettholdes på ubestemt tid. Astronauten påvirkes fremdeles av tyngdekraften fra Jorden, som bare er litt mer redusert i de vanligste banene 300–400 kilometer fra Jorden.
Det er følgelig ikke posisjonen i rommet som gjør romfartøyer og mennesker vektløse, men den spesielle tilstanden av bevegelse som kretsløpet rundt Jorden skaper. Når en gjenstand går i bane, er den i kontinuerlig fritt fall.
En astronaut i bane rundt Jorden faller hele tiden ned mot Jorden, men romfartøyets horisontale hastighet og Jordens krumning sørger for at romfartøyet ikke nærmer seg Jorden. Tyngdekraften reduseres med kvadratet på avstanden, men den forsvinner aldri helt.
Det er dermed ingen steder i universet hvor man ikke er påvirket av gravitasjon, men man kan likevel føle seg vektløs hvis man er i fritt fall eller er på et sted der gravitasjonskreftene fra to objekter – for eksempel Jorden og Månen – nøyaktig utligner hverandre.