Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva er forskjellen på en asteroide og en komet?

Den største ulikheten mellom disse himmellegemene er at asteroidene er små kloder av steinmateriale, mens kometene også inneholder store mengder is. Forskjellen henger sammen med hvordan de begge er skapt. De fleste asteroidene befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Årsaken til at asteroidene ikke inneholder is, er at de er dannet i et område der temperaturen har vært for høy til at vann kunne fortettes. De fleste asteroidene kjennetegnes dessuten ved sirkulære baner, i motsetning til kometene som ferdes i avlange baner. Kometene er skapt lenger unna Solen, og kommer oftest fra Kuiperbeltet utenfor Neptuns bane. Så langt ute i universet er temperaturen så lav at alle små himmellegemer rommer store mengder is. Hvis en slik isklode forviller seg inn i det indre solsystemet, vil isen fordampe når kloden nærmer seg Solen. Det fører til at den lille kloden blir omgitt av en såkalt koma av gass og støv og får lang komethale. Men det kan være vrient å skille asteroider fra kometer. Et godt eksempel er objektet P/2007 R5. Det ble først klassifisert som en komet på grunn av den avlange banen. Men astronomene begynte å tvile fordi P/2007 R5 verken dannet koma eller komethale. Men i september 2007 blusset kloden plutselig opp idet den passerte Solen. Det hersker ingen tvil om at det skjedde et voldsomt gassutbrudd fra skjulte lagre av is på denne kloden. Og et slikt hendelsesforløp preger kometer i mye større grad enn asteroider.

Les også:

Jorden

Video: Se jordens geologiske utvikling på en milliard år

1 minutt
Meteorer
Meteor

20. oktober: Komet bader jorda i stjerneskudd

3 minutter
Stjerner

26. desember: Komet viser seg for første og eneste gang

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul