Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vår kosmiske nabo er synlig

STJERNEGUIDE: Den er 2,7 millioner lysår unna, men du kan se den med det blotte øye. I februar kommer Melkeveiens nabo, Andromedagalaksen, til syne på nattehimmelen.

JPL-Caltech/NASA

Om Andromeda

For tiden har du gode muligheter for å se Melkeveiens nærmeste nabo, Andromedagalaksen. Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra jorden og er det suverent fjerneste himmellegemet du kan observere med det blotte øyet.

Med en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke bare dobbelt så stor som galaksen vår, Melkeveien, men også den største galaksen i den lokale gruppen – den galaksehopen Melkeveien også tilhører.

Mælkevejens nabogalaske, Andomeda

Melkeveien og Andromeda kolliderer med hverandre om fire milliarder år. De svarte hullene i galaksenes sentre vil smelte sammen, og alle spiralarmene blir vridd i stykker. Til slutt dannes en ny elliptisk galakse rundt det nye svarte hullet.

© Shutterstock

Hopen består av 30–40 galakser som er bundet sammen av sin innbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et sentralt svart hull.

Galaksene Melkeveien og Andromeda ligner hverandre i og med at begge er såkalte spiralgalakser og dessuten er omgitt av en lysende ring – en halo – av kuleformede stjernehoper som både i utseende og struktur minner om hverandre.

Guide til Andromeda

© Stellarium

  • HVOR OG NÅR?

    Hele februar finner du Andromedagalaksen 25–40 grader over horisonten i vestnordvest klokken 21. I løpet av kvelden og natten beveger den seg nedover på himmelen.

  • SYNLIGHET?

    Uten teleskop kan du bare se galaksens sentrale kjerne, som består av millioner av tett forbundne stjerner. Den fulle utstrekningen blir først synlig med et stort teleskop.

    Vil du ta bilder av Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det må ha kamerafatning og en motor som følger bevegelsen til stjernehimmelen.

Les også:

Galakser

Kosmisk kaos skapte Melkeveien

13 minutter
Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øye

4 minutter
Melkeveien
Galakser

Så mye veier Melkeveien

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul