Om Andromeda
Akkurat nå har du mulighet til å se Melkeveiens nærmeste nabo, Andromedagalaksen.
Den ligger 24 trillioner kilometer – eller 2,54 millioner lysår – fra jorda og er det fjerneste himmellegemet du under normale forhold kan se med det blotte øy.
Med en billion stjerner er Andromeda ikke bare dobbelt så stor som vår galakse, Melkeveien, men også den største galaksen i Den lokale gruppen – den galaksehopen Melkeveien tilhører.

Melkeveien og Andromeda kolliderer med hverandre om fire milliarder år. De svarte hullene i galaksenes sentre vil smelte sammen, og alle spiralarmene blir vridd i stykker. Til slutt dannes en ny elliptisk galakse rundt det nye svarte hullet.
Hopen består av 50 galakser som er bundet sammen av sin innbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et sentralt, svart hull.
Melkeveien og Andromeda ligner på hverandre: Begge er såkalte spiralgalakser og dessuten er omgitt av en lysende ring – en halo – av kuleformede stjernehoper som i både utseende og struktur er ganske like.
Andromeda har lenge forundret forskerne, for den oppfører seg ikke som den burde: Galaksen roterer for raskt, og inne fra kjernen strømmer det energi som kan stamme fra mørk materie.
Guide til Andromeda

HVOR OG NÅR?
Ved nymåne 2. mars forstyrrer ikke lyset fra månen, og du har god mulighet for å se Andromedagalaksen. Klokken 20 ses den ca. 35 grader oppe mot vest-nordvest.
SYNLIGHET?
Uten teleskop kan du bare se galaksens sentrale kjerne, som består av millioner av tett forbundne stjerner. Den fulle utstrekningen blir først synlig med et stort teleskop.
Vil du ta bilder av Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det må ha kamerafatning og en motor som følger bevegelsen til stjernehimmelen.