Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vår kosmiske nabo er synlig

STJERNEGUIDE: Den er 2,7 millioner lysår unna, men du kan se den med det blotte øye. I november kommer Melkeveiens nabo, Andromedagalaksen, til syne på nattehimmelen.

JPL-Caltech/NASA

Om Andromeda

I november er Melkeveiens nærmeste nabo, Andromedagalaksen, framme hele natten. Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra jorda og er det suverent fjerneste himmellegemet du kan observere med det blotte øye.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke bare dobbelt så stor som vår galakse, Melkeveien, men også den største galaksen i Den lokale gruppen – den galaksehopen Melkeveien også tilhører.

Mælkevejens nabogalaske, Andomeda

Melkeveien og Andromeda kolliderer med hverandre om fire milliarder år. De svarte hullene i galaksenes sentre vil smelte sammen, og alle spiralarmene blir vridd i stykker. Til slutt dannes en ny elliptisk galakse rundt det nye svarte hullet.

© Shutterstock

Hopen består av 30-40 galakser, det vil si samlinger av stjerner som er bundet sammen ved sin innbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et sentralt svart hull.

Galaksene Melkeveien og Andromeda ligner hverandre, siden begge er såkalte spiralgalakser og dessuten er omgitt av en lysende ring – en halo – av kuleformede stjernehoper som både i utseende og struktur minner om hverandre.

Guide til Andromeda

© Stellarium

  • HVOR OG NÅR?

    Hele november finner du Andromedagalaksen omkring 70 grader over horisonten i sørvest klokken 22. I løpet av natten beveger den seg nedover på himmelen.

  • SYNLIGHET?

    Uten teleskop kan du bare se galaksens sentrale kjerne, som består av millioner av tett forbundne stjerner. Den fulle utstrekningen blir først synlig med et stort teleskop.

    Vil du ta bilder av Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det må ha kamerabeslag og en motor som følger himmelens bevegelse.

Les også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øye

4 minutter
Galakser

Kosmisk kaos skapte Melkeveien

10 minutter
Melkeveien
Galakser

Så mye veier Melkeveien

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul