Galakse

Andromedagalaksen strekker seg over 220 000 lysår og er den største i Den lokale gruppen.

© JPL_CALTECH/NASA

Vår kosmiske nabo er synlig

Den er 2,5 millioner lysår unna, men du kan se den med det blotte øye. I november kommer Melkeveiens nabo, Andromedagalaksen, til syne på nattehimmelen.

7. november 2018 av Jesper Grønne

I november er Melkeveiens nærmeste nabo, Andromedagalaksen, framme hele natten. Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra jorda og er det suverent fjerneste himmellegemet du kan observere med det blotte øye.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke bare dobbelt så stor som vår galakse, Melkeveien, men også den største galaksen i Den lokale gruppen – den galaksehopen Melkeveien også tilhører. 

Hopen består av 30-40 galakser, det vil si samlinger av stjerner som er bundet sammen ved sin innbyrdes tyngdekraft. 

Galaksene Melkeveien og Andromeda ligner hverandre, siden begge er såkalte spiralgalakser og dessuten er omgitt av en lysende ring – en halo – av kuleformede stjernehoper som både i utseende og struktur minner om hverandre.

Mælkevejens nabogalaske, Andomeda

Melkeveien og Andromeda kolliderer med hverandre om fire milliarder år. De svarte hullene i galaksenes sentre vil smelte sammen, og alle spiralarmene blir vridd i stykker. Til slutt dannes en ny elliptisk galakse rundt det nye svarte hullet.

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

  • Midt i november finner du Andromedagalaksen omkring 75 grader over den sørvestlige horisonten omkring klokken 22. Gjennom natten beveger den seg nedover.

  • Uten teleskop kan du bare se galaksens sentrale kjerne, som består av millioner av tett forbundne stjerner. Den fulle utstrekningen blir først synlig med et stort teleskop.

  • Vil du ta bilder av Andromeda, kan du montere et speilreflekskamera med teleobjektiv på teleskopet. Da trenger du en kameraovergang og en motor som følger himmelens bevegelse.

Gå på oppdagelsesferd i universet

Melkeveiens nabo Andromeda er bare ett av de fenomenene som dukker opp på nattehimmelen i år.

Hvis du har fått blod på tann og vil gi deg i kast med stjernekikking, kan du nå skaffe deg den perfekte startpakke:

  • En kraftig håndkikkert for å utforske solsystemet.

  • En guide til stjernehimmelen i 2018, slik at du vet når du skal kikke og når.

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.

Du kan evt. peke kikkerten mot stjernebildet Svanen, der to stjerner støter sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fenomen du kan se med kikkerten fra Mitilux. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: