Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tusenvis av galakser titter fram om natten

STJERNEGUIDE: Ved første øyekast ser det bare ut som en gruppe stjerner, men i virkeligheten er det en samling av nesten 2000 galakser. I februar er Virgohopen, en av de nærmeste galaksehopene, synlig på nattehimmelen. Det til tross for at den befinner seg mer enn 65 millioner lysår fra jorda.

Shutterstock

OM VIRGOHOPEN

Mot slutten av februar står stjernebildet Jomfruen høyt på himmelen, og det gir deg muligheter for å oppleve en endeløs rekke av galakser.

I dette stjernebildet finner du Virgohopen: en galaksehop med opp mot 2000 galakser.

Galaksene er ikke synlige med det blotte øye, men under de rette forholdene kan du se dem med en vanlig kikkert og enda bedre med et lite teleskop.

Ved første øyekast ligner galaksene svakt lysende stjerner, men hvis du ser etter i et teleskop, kan du se at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Det lyset du ser, er det samlede lyset fra milliarder av stjerner.

Både Melkeveien og Virgohopen (rød flekk) ligger i superhopen Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Det svake lyset skyldes at du ser på det samlede lyset fra milliarder av fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lyssterke i Melkeveien du normalt ser.

Du finner en rekke av de mest lyssterke galaksene i Virgohopen, som Messier 86 og 87, litt over den høyre delen av Jomfruen – mellom stjernebildets to «armer», som utgjør den mytologiske jomfruens hode og hånd.

De lyser såpass svakt fordi du ser på fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lyssterke stjernene i Melkeveien.

Bak fenomenet: Superhop har tusenvis av galakser

1 / 3
123

Melkeveien er en del av galaksehopen Den lokale gruppen, som hører under den samme superhopen som Virgohopen og Fornaxhopen.

© Claus Lunau/Shutterstock

Melkeveien bor i enorm superhop

Virgohopen er bare en liten del av en enda større hop: Virgosuperhopen. Melkeveien og vår egen galaksehop, den lokale gruppen, er også en del av denne kjempen.

Superhopen er en samling av galaksehoper som spenner over hele 110 millioner lysår, med minst 100 galaksehoper som Virgohopen. Den er bare én av omkring 10 millioner superhoper i den synlige delen av universet.

Virgo-superhopen er en del av den mye større Laniakea-superhopen, med 100 000 galakser.

Laniakea, som først ble oppdaget i 2014, blir holdt sammen av «den store tiltrekkeren» – et ukjent himmellegeme med en masse som er over 10 000 ganger større enn Melkeveiens masse.

GUIDE TIL Å FINNE VIRGOHOPEN

Slik gjør du

  • Hvor og når?

    Nettene omkring nymåne 5. april gir deg god muligheter for å se Virgohopen. Klokken 22 finner du den 40 grader over horisonten mot sørøst – rett over stjernebildet Jomfruen.

  • Synlighet?

    Med en kikkert eller et lite teleskop kan du se flere av de galaksene som lyser sterkest. Et kraftigere teleskop gjør det mulig å se de som lyser svakere.

  • Fotomulighet?

    For å ta bilder kan du plassere et kamera med en 200-mm-telelinse på teleskopet. Utnytt motorstyringen og fotografer galaksene med en lukkertid på 10–30 sekunder.

Les også:

Galakser

Hele oktober: Se fjern galakse med det blotte øye

4 minutter
Galakser

Kosmisk kaos skapte Melkeveien

13 minutter
Galakser

Skulle ikke galaksene vært kulerunde?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul