Shutterstock

Tusenvis av galakser titter fram om natten

April 2023: 2000 galakser samlet i en klump på nattehimmelen. Akkurat nå kan du nyte synet av milliarder av fjerne stjerner – 65 millioner lysår unna – med en helt vanlig kikkert.

OM VIRGOHOPEN

For tiden står stjernebildet Jomfruen høyt på himmelen, og det gir deg muligheter for å oppleve en endeløs rekke av galakser.

I dette stjernebildet finner vi Virgohopen: en galaksehop med opp mot 2000 galakser.

Galaksene er ikke synlige med det blotte øye, men under de rette forholdene kan du se dem med en vanlig kikkert og enda bedre med et lite teleskop.

Ved første øyekast ser galaksene ut som svakt lysende stjerner, men hvis du ser etter i et teleskop, kan du se at de både er runde, elliptiske og irregulære.

Det lyset du ser, er det samlede lyset fra milliarder av stjerner.

Både Melkeveien og Virgohopen (rød flekk) ligger i superhopen Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

De lyser såpass svakt fordi du ser på fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lyssterke stjernene i Melkeveien.

Du finner en rekke av Virgohopens mest lyssterke galakser, som Messier 86 og 87, litt over den høyre delen av Jomfruen – mellom stjernebildets to «armer», som utgjør den mytologiske jomfruens hode og ene hånd.

Selve Virgohopen befinner seg omkring 65 millioner lysår fra jorda.

Bak fenomenet: Superhop har tusenvis av galakser

Melkeveien er en del av galaksehopen Den lokale gruppen, som hører under den samme superhopen som Virgohopen og Fornaxhopen.

Fornaxhopen

Fornaxhopen er den nest største i superhopen og inneholder 58 galakser.

1

Den lokale gruppen

Den lokale gruppen er Melkeveiens galaksehop.

2

Virgohopen

Virgohopen består av opp mot 2000 galakser og er over 65 millioner lysår fra jorda.

3
© Claus Lunau/Shutterstock

Melkeveien bor i enorm superhop

Virgohopen er bare en liten del av en enda større hop: Virgosuperhopen. Melkeveien og vår egen galaksehop, den lokale gruppen, er også en del av denne kjempen.

Superhopen er en samling av galaksehoper som spenner over hele 110 millioner lysår, med minst 100 galaksehoper som Virgohopen. Den er bare én av omkring 10 millioner superhoper i den synlige delen av universet.

Virgo-superhopen er en del av den mye større Laniakea-superhopen, med 100 000 galakser.

Laniakea, som først ble oppdaget i 2014, blir holdt sammen av «den store tiltrekkeren» – et ukjent himmellegeme med en masse som er over 10 000 ganger større enn Melkeveiens masse.

GUIDE TIL Å FINNE VIRGOHOPEN

Stjernehilmen, Virgo
©

Slik gjør du

Hvor og når?

Nettene omkring nymåne 20. april gir deg god muligheter for å se Virgohopen. Kl. 1 finner du den 40-45 grader over horisonten mot sør-sørvest – rett over stjernebildet Jomfruen.

Synlighet?

Med en kikkert eller et lite teleskop kan du se flere av de galaksene som lyser sterkest. Et kraftigere teleskop gjør det mulig å se de som lyser svakere.

Fotomulighet?

For å ta bilder kan du plassere et kamera med en 200-mm-telelinse på teleskopet. Utnytt motorstyringen og fotografer galaksene med en lukkertid på 10–30 sekunder.