I Virgohopen finner du Markarians kjede, som er en hel rekke av galakser.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Tusenvis av galakser titter fram om natten

I slutten av april har du optimale forhold for å gå på galaksejakt etter at sola har gått ned.

14. april 2017

Stjernebildet Jomfruen står høyt på himmelen i april, og det gir deg muligheter for å oppleve en endeløs rekke av galakser på nattehimmelen. 

I dette stjernebildet gjemmer Virgohopen seg: en galaksehop med opp mot 2000 galakser. Under de riktige forholdene kan du se dem med et lite teleskop. 

Ved første øyekast ligner galaksene stjerner som lyser svakt, men hvis du ser i et teleskop, kan du se at de både er runde, elliptiske og irregulære. 

>> Fascinert av universet? Bli med oss til årets astronomiske spesialforestilling, når en total solformørkelse rammer USA.

Klarest mellom solnedgang og måneoppgang

Det svake lyset skyldes at du ser på det samlede lyset fra milliarder av fjerne stjerner i andre galakser i stedet for de lyssterke i Melkeveien som du normalt ser. 

Fra 14. april og resten av måneden er det beste tidspunktet for å se galaksene. 

Omkring klokken 23 er sola gått ned, og skumringslyset er forsvunnet, mens månen fortsatt ikke har stått opp med sitt kraftige og forstyrrende lys. 

Melkeveien bor i enorm superhop

Virgohopen, som er synlig i april, er bare en liten del av en enda større hop: Virgosuperhopen. Melkeveien og vår egen galaksehop, den lokale gruppen, er også en del av denne kjempen.

Superhopen er en samling av galaksehoper som spenner over hele 110 millioner lysår, med minst 100 galaksehoper som Virgohopen. Den er bare én av omkring 10 millioner superhoper i den synlige delen av universet. 

Den røde flekken viser Melkeveiens plassering i superhopen Laniakea.

© MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Virgo-superhopen er en del av den mye større Laniakea-superhopen, med 100 000 galakser. 

Laniakea, som først ble oppdaget i 2014, blir holdt sammen av «den store tiltrekkeren» – et ukjent himmellegeme med en masse som er over 10 000 ganger større enn Melkeveiens masse. 

SLIK FINNER DU VIRGOHOPEN:

  • Bruk en stjerneapp til å finne fram til hopen. Let etter galaksen Messier 86 (M86) i for eksempel Star Walk 2. Galaksen ligger i Virgohopen. 
  • Med et lite teleskop kan du se en stor del av de sterkest lysende galaksene. Et kraftigere teleskop gjør det mulig å se de som lyser svakere. 
  • Plasser et kamera med en 200-mm-telelinse på teleskopet. Bruk motorstyringen og fotografer galakser med en lukkertid på 10–30 sekunder.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: