Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se fjern galakse med det blotte øye

STJERNEGUIDE: I oktober kan du se Triangelgalaksen på himmelen. Den fjerne galaksen befinner seg 2,7 millioner lysår fra jorda og består av over 40 millioner lysende stjerner.

Robert Gendler/Subaru Telescope

Om galaksen

I oktober har du utsyn til den tredje største galaksen i vår lokale gruppe.

Triangelgalaksen, som har fått navnet fordi den ligger i stjernebildet Triangelen, er den fjerneste av de tre galaksene som noen ganger synlige fra nordlige breddegrader uten bruk av teleskop.

Galaksen, som befinner seg om lag 2,7 millioner lysår fra jorda, består av om lag 40 milliarder stjerner og er 60 000 lysår i diameter.

Til sammenligning er det omkring 250 milliarder stjerner i Melkeveien, som er 100 000 lysår i diameter. I samme område finnes det enorme gasskyer av hydrogen, der det dannes store stjerner som lever veldig kort og har en overflatetemperatur på 40 000 grader.

Stjernedannelse foregår først og fremst i spiralarmene, og Triangelgalaksen danner mange flere nye stjerner enn det største medlemmet i den lokale gruppen, Andromeda.

Tre galakser dominerer nabolaget

Den lokale gruppen inneholder mer enn 50 galakser, men er dominert av tre giganter.

 • © Serge Brunier/NASA

  Mælkevejen

  Melkeveien inneholder omkring 250 milliarder stjerner og er 100 000 lysår i diameter. Det gjør den til den nest største galaksen i gruppen.

 • © NASA

  Trekantsgalaksen

  Triangelgalaksen er den tredje største i gruppen og ligger omkring 2,7 millioner lysår unna. Under optimale forhold er den så vidt synlig.

 • © Robert Gendler/NASA

  Andromedagalaksen

  Andromedagalaksen inneholder en billion stjerner og er den største i gruppen. Den ligger om lag 2,5 millioner lysår unna.

Triangelgalaksen er forbundet til Andromeda med tynne strukturer av hydrogengass og stjerner, antagelig fordi de to galaksene beveget seg forbi hverandre for 2–8 milliarder år siden.

De to går fortsatt i bane rundt hverandre og vil sannsynligvis nærme seg hverandre igjen. Astronomer forventer faktisk at de tre store galaksene i den lokale gruppen vil samles til én galakse, kanskje om fire milliarder år.

Det er høy sannsynlighet for at Andromeda og Melkeveien vil fusjonere, mens Triangelgalaksen først vil gå i bane rundt den nye storgalaksen, før den til slutt fusjonerer med den eller kastes ut av den lokale gruppen.

STJERNEGUIDE

Se etter Triangelgalaksen (siktekorn) midt mellom stjernebildene Andromeda, Trianglet og Fiskene.

© Stellarium

SLIK GJØR DU

Ta kompass og kikkert med ut i hagen og finn en gigantisk galakse.

 • HVOR OG NÅR?

  Trriangelgalaksen kan du se med det blotte øye, men det krever mørke observasjonsforhold. I slutten av oktober, når månen lyser svakt, ser du den mot sørvest ved 22-tiden, ca. 60 grader over horisonten.

 • SYNLIGHET?

  Er observasjonsforholdene for dårlige, kan du bruke et teleskop. Alle teleskoper – også de små – kan vise Triangelgalaksen.

 • FOTOMULIGHET?

  Vil du fotografere galaksen, kan du øke billedkvaliteten og detaljrikdommen ved å ta en serie bilder med samme eksponering gjennom teleskopet og senere kombinere bildene.

Les også:

Galakser

Andromeda har slukt Melkeveiens søstergalakse

2 minutter
Galakser

Spør oss: Hvor raskt fjerner galakser seg fra hverandre?

1 minutt
Galakser

Kosmisk kaos skapte Melkeveien

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul