© ESA/NASA

Nå kartlegger astronomene Melkeveiens hvite flekker

Teleskopet Gaia har levert det mest detaljerte kartet over Melkeveien noen sinne. De nye oppdagelsene kaster lys over den mystiske mørke materien og hjelper med å peke ut hvor vi skal lete etter fremmede sivilisasjoner.

Gaias observasjoner av dverggalakser, planetløse kulehoper og stjernestrømmer gir forskerne mer kunnskap om mengden mørk materie i galaksen.

De avslører også at Melkeveien sannsynligvis stjeler stjerner fra galakser som passerer.

Familieportrætter afslører Mælkevejens opbygning

Melkeveien inneholder tre elementer: en tynn skive, en tykk skive
og en kuleformet sky, haloen. Nye målinger fra Gaia, av stjernenes lysstyrke og bevegelser, har gjort astronomene i stand til å kategorisere fire millioner stjerner etter masse, alder og kjemi.

1. **Den tynne skiven er galaksens **barnehage

Den tynne skiven som ligger sentralt i galaksen, har mange store, unge og varme stjerner. Det avslører at det fortsatt dannes nye stjerner i stort tall i sentrum av Melkeveien.

2. **Den tykke skiven mangler materiale **til nye stjerner

I motsetning til den tynne skiven er den tykke skiven i det øverste høyre hjørnet av
diagrammet tynt befolket. Det avslører at det ikke er særlig mye materiale til å bygge nye, store stjerner av i dette området.

3. **Haloen inneholder to familier av stjerner **

For første gang har forskerne påvist at stjernene i haloens hovedserie består av to familier. Hvorfor vet man ikke, men det er mulig at den ene familien er adoptert av Melkeveien etter en kollisjon med en annen galakse.