Nå kartlegger astronomene Melkeveiens hvite flekker

Teleskopet Gaia har levert det mest detaljerte kartet over Melkeveien noen sinne. De nye oppdagelsene kaster lys over den mystiske mørke materien og hjelper med å peke ut hvor vi skal lete etter fremmede sivilisasjoner.

© ESA/NASA

Gaias observasjoner av dverggalakser, planetløse kulehoper og stjernestrømmer gir forskerne mer kunnskap om mengden mørk materie i galaksen.

De avslører også at Melkeveien sannsynligvis stjeler stjerner fra galakser som passerer.

Familieportrætter afslører Mælkevejens opbygning

Melkeveien inneholder tre elementer: en tynn skive, en tykk skive
og en kuleformet sky, haloen. Nye målinger fra Gaia, av stjernenes lysstyrke og bevegelser, har gjort astronomene i stand til å kategorisere fire millioner stjerner etter masse, alder og kjemi.

1. **Den tynne skiven er galaksens **barnehage

Den tynne skiven som ligger sentralt i galaksen, har mange store, unge og varme stjerner. Det avslører at det fortsatt dannes nye stjerner i stort tall i sentrum av Melkeveien.

2. **Den tykke skiven mangler materiale **til nye stjerner

I motsetning til den tynne skiven er den tykke skiven i det øverste høyre hjørnet av
diagrammet tynt befolket. Det avslører at det ikke er særlig mye materiale til å bygge nye, store stjerner av i dette området.

3. **Haloen inneholder to familier av stjerner **

For første gang har forskerne påvist at stjernene i haloens hovedserie består av to familier. Hvorfor vet man ikke, men det er mulig at den ene familien er adoptert av Melkeveien etter en kollisjon med en annen galakse.