Shutterstock

Melkeveihjertet lyser opp natta

VEIVISER I SOMMERNATTA: Akkurat nå titter selve hjertet av vår egen galakse opp over horisonten. Galaksekjernen består av hele ti milliarder eldgamle og svært lyssterke stjerner.

MELKEVEIENS HJERTE

Den sentrale delen av galaksen vår, Melkeveien, står fram som et lysende bånd på nattehimmelen på slutten av sommeren.

Det galaktiske sentrumet inneholder opp mot 20 prosent av hele galaksens masse, og det består av en avlang, tettpakket klump av stjerner.

Forskerne mener at stjerneklumpen antagelig ble dannet på grunn av en kollisjon med en annen galakse for mellom åtte og ti milliarder år siden.

Klump av stjerner skjuler svart hull

Fire millioner ganger tyngre enn sola – et enormt svart hull gjemmer seg blant ti milliarder eldgamle stjerner i Melkeveiens sentrum.

Avlang stjerneklump inntar midten

Kjernen består av en 10 000 lysår bred klump av stjerner.

1

Svart hull sitter i smørøyet

Her ligger et svart hull som er fire millioner ganger tyngre enn sola.

2

Gass og støv sperrer for utsikten

Mørke skyer av gass og støv begrenser utsikten til galaksens sentrum.

3

Her bor du

Jorda befinner seg omkring 27 000 lysår fra Melkeveiens sentrum.

4
© Shutterstock

Foto av svart hull kanskje på vei

Den lysende klumpen er synlig like over horisonten, og i forlengelse av den løper et hvitt bånd av stjerner høyt oppe på himmelen – disse stjernene befinner seg i Melkeveiens spiralarm.

Melkeveiens hvite bånd ser ut til å være fylt med store hull. Men de mørke flekkene er ikke hull. De består av enorme skyer av gass og støv – en million ganger tyngre enn sola – som befinner seg mellom jorda og stjernene i båndet.

Skyene blokkerer også for utsikten til det svarte hullet som kalles Sagittarius A, som hele Melkeveien roterer rundt. Heldigvis når radiobølger fra Sagittarius A fram til oss, slik at forskerne likevel kan undersøke det. Og de håper at de snart vil kunne ta et bilde av det enorme svarte hullet.

VEIVISER

© Stellarium

Sånn gjør du det

HVOR?

Finn et mørkt sted med fritt utsyn til horisonten i sørvest. En større by innen 30 kilometer i sørlig retning kan lyse mange kilometer opp i atmosfæren, slik at lyset fra galaksen drukner.

HVORNÅR?

Gå ut i timen etter midnatt mot slutten av juli eller i begynnelsen av august. Da ligger deler av Melkeveiens kjerne like over
horisonten,
og lyset fra månen forstyrrer minst mulig.

FOTOMULIGHED?

For å fotografere Melkeveien trenger du et vidvinkelobjektiv og et stabilt stativ til kameraet. Hold eksponeringene mellom 15 og 30 sekunder for å få de beste bildene.