Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Melkeveihjertet lyser opp natta

VEIVISER I SOMMERNATTA: Akkurat nå titter selve hjertet av vår egen galakse opp over horisonten. Galaksekjernen består av hele ti milliarder eldgamle og svært lyssterke stjerner.

Shutterstock

MELKEVEIENS HJERTE

Den sentrale delen av galaksen vår, Melkeveien, står fram som et lysende bånd på nattehimmelen på slutten av sommeren.

Det galaktiske sentrumet inneholder opp mot 20 prosent av hele galaksens masse, og det består av en avlang, tettpakket klump av stjerner.

Forskerne mener at stjerneklumpen antagelig ble dannet på grunn av en kollisjon med en annen galakse for mellom åtte og ti milliarder år siden.

Klump av stjerner skjuler svart hull

1 / 4
1234

Fire millioner ganger tyngre enn sola – et enormt svart hull gjemmer seg blant ti milliarder eldgamle stjerner i Melkeveiens sentrum.

© Shutterstock

Foto av svart hull kanskje på vei

Den lysende klumpen er synlig like over horisonten, og i forlengelse av den løper et hvitt bånd av stjerner høyt oppe på himmelen – disse stjernene befinner seg i Melkeveiens spiralarm.

Melkeveiens hvite bånd ser ut til å være fylt med store hull. Men de mørke flekkene er ikke hull. De består av enorme skyer av gass og støv – en million ganger tyngre enn sola – som befinner seg mellom jorda og stjernene i båndet.

Skyene blokkerer også for utsikten til det svarte hullet som kalles Sagittarius A, som hele Melkeveien roterer rundt. Heldigvis når radiobølger fra Sagittarius A fram til oss, slik at forskerne likevel kan undersøke det. Og de håper at de snart vil kunne ta et bilde av det enorme svarte hullet.

VEIVISER

© Stellarium

Sånn gjør du det

 • HVOR?

  Finn et mørkt sted med fritt utsyn til horisonten i sørvest. En større by innen 30 kilometer i sørlig retning kan lyse mange kilometer opp i atmosfæren, slik at lyset fra galaksen drukner.

 • HVORNÅR?

  Gå ut i timen etter midnatt mot slutten av juli eller i begynnelsen av august. Da ligger deler av Melkeveiens kjerne like over
  horisonten,
  og lyset fra månen forstyrrer minst mulig.

 • FOTOMULIGHED?

  For å fotografere Melkeveien trenger du et vidvinkelobjektiv og et stabilt stativ til kameraet. Hold eksponeringene mellom 15 og 30 sekunder for å få de beste bildene.

Les også:

Galakser

Kosmisk kaos skapte Melkeveien

13 minutter
Galakser

Kan man se Melkeveiens sentrum?

2 minutter
nb_u11 Milky Way
Galakser

Melkeveien har fått voksesmerter

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul