NASA/ESA/Hubble Heritage

Melkeveiens tvilling troner høyt på himmelen

Februar 2023: En tro kopi av vår egen galakse kommer til syne i natt – og den tar like mye plass på himmelen som en fullmåne. Så grip stjernekikkerten og nyt det spektakulære synet.

Om Messier 81

Galaksen Messier 81 ligner til forveksling vår egen galakse, Melkeveien.

Akkurat som Melkeveien er Messier 81 en spiralgalakse med flere hundre milliarder stjerner og en diameter på omkring 100 000 lysår, og likheten stopper ikke der.

Akkurat som i Melkeveien slippes det ut store mengder infrarød stråling i Messier 81s såkalte spiralarmer. Strålingen stammer fra unge stjerner som varmer opp romstøv i galaksens ytterkant.

Sammenstøt danner spiralarmer

Gigantiske roterende skyer av stjerner, støv og gass kolliderer med hverandre og danner spiralformede galakser.

© Lotte Fredslund & Shutterstock

Rumstøv dannede klumper

Tidlig i universets historie tiltrakk skyer av gass, støv og stjerner hverandre og dannet større klumper.

© Lotte Fredslund & Shutterstock

Bevægelse roterede om klump

Skyenes innbyrdes tyngdetiltrekning resulterte i en roterende bevegelse rundt om klumpens sentrum.

© Lotte Fredslund & Shutterstock

Klump blev mast sammen

Klumpen roterte rundt seg selv – om lag en runde per milliard år – og ble trykket sammen til en flat skive.

© Lotte Fredslund & Shutterstock

Sammenstød skabte spiralformede bånd

Sammenstøt med andre galakser rev og slet i stjerner og gasskyer i skiven, slik at de la seg i lange, spiralformede bånd.

Messier 81 er den største galaksen i den såkalte M81-galaksegruppen, som i alt inneholder 34 galakser. Den store galaksen er tydeligere sett fra jorda enn noen annen galakse utenfor vår egen lokale galaksegruppe.

Messier 81 befinner seg 11,6 millioner lysår fra jorda i stjernebildet Ursa Major, også kalt Store Bjørn.

Galaksen tar nesten like mye plass på nattehimmelen som det månen tar, men på grunn av avstanden er lyset så svakt at du må bruke en kikkert.

Da vil Messier 81 vise seg som en slags lyskule. Ønsker du å se detaljene i galaksen, må du bruke et teleskop, som blant annet vil avsløre Messier 81s lysende kjerne.

Spiralarmene til Messier 81 er tydelige gjennom et teleskop, men du kan også se galaksen med en vanlig kikkert. Du finner den tett på senit – det vil si rett over deg – og litt vest for stjernebildet Karlsvognen.

© NASA

Guide til Messier 81

©

SLIK GJØR DU

HVOR OG NÅR

Uken før og etter nymåne 20. februar er ideell til å observere Messier 81. I den perioden vil lyset fra månen være svakt, og galaksen står høyt på himmelen.

Kl. 23 befinner galaksen seg cirka 75 grader over horisonten i nordlig retning. Litt til høyre ligger Karls­vognen, som kan brukes til å finne fram på himmelen.

SYNLIGHET

I et teleskop på minst seks tommer kan du tydelig se den lyssterke galaksekjernen. Med et enda større teleskop vil den svakere spiralstrukturen vise seg fram for deg.