Gå på oppdagelsesferd i det mest detaljerte bildet av Melkeveien

1 700 000 000 stjerner har blitt fotografert over de siste 22 månedene. Det endelige bildet er det mest detaljerte som noen gang er tatt av galaksen vår.

© ESA

Hvis du teller én stjerne i sekundet og verken sover, spiser eller gjør annet, så må du telle i nesten 54 år før du har fått med deg alle de lysende flekkene i ESAs rekordbilde.

Den europeiske romfartsorganisasjonens Gaia-teleskop har levert hittil mest detaljerte bildet avMelkeveien, med 1,7 milliarder stjerner.

Det er heller ikke det eneste du kan se på bildet, som også viser asteroider og støvskyer.

Klikk på bildet for å forstørre det. Du kan dykke ned i 1,7 milliarder stjerner.

Tok 22 måneder å lage

Romteleskopet Gaia ble sendt opp i 2013, og siden den gang har det forsøkt å kartlegge galaksen vår i tre dimensjoner.

Det nye bildet er skapt over 22 måneder, mens teleskopet fra sin posisjon i bane om solen har fotografert Melkeveien.

Du kan selv trekke deg rundt i den interaktive videoen som ESA har skapt av data fra Gaia.

Teleskopet har også observert lysstyrke, posisjon på himmelen, avstand og bevegelse over himmelen for mer enn en milliard av Melkeveiens stjerner.

Allerede nå overrasker bildet astronomene. Gaias observasjoner viser at mange av stjernene i nabolaget vårt ikke oppfører seg som vi trodde de skulle – selv om vi har studert dem lenge.

Den interaktive videoen ovenfor viser hvordan stjernene beveger seg i Melkeveien.

Alle astronomer kan bruke dataene

Bildet – som er i 3d – gjør det mulig å undersøke stjernene mye mer detaljert enn det hittil har vært mulig. Og nå er alle de innsamlede dataene lagt ut til offentligheten, slik at alle astronomer kan gå på oppdagelsesferd i dem.

Håpet er at astronomenes studier kan føre til ny kunnskap om galaksen vår og om hvordan stjernene oppstår og utvikler seg.