Galakser

Spiralgalakse i mange farger

Galakser virvler rundt

En galakse er et gigantisk system av stjerner, støv, mørk materie og gasser. Alt er bundet sammen av tyngdekraften. Galakser har ulik størrelse. Vår egen galakse, Melkeveien, er ganske stor. Det anslås at det er omkring 100 milliarder stjerner i galaksen vår. Forskere kategoriserer galakser etter utseendet. Det er tre kategorier av galakser. Spiralgalakser, elliptiske galakser og irregulære galakser. Gå på oppdagelsesferd i artiklene våre og lær mer om verdensrommets galakser.

Mørk materie

Mørk materie antas å være partikler som utgjør 85 prosent av materialet i universet. Det er fortsatt mye forskere ikke vet om mørk materie, men de vet imidlertid at stoffet må å ha en tyngdekraft.
Den mørke materiens eksistens ble først antatt da astrofysiske observasjoner fastslo at galaksers rotasjon er så rask at tyngdekraften fra himmellegemene ikke er nok til å holde dem sammen. Det må rett og slett finnes mer masse kan generere tyngdekraft.
Navnet «mørk materie» kommer av at stoffet ikke interagerer med elektromagnetiske felter. Det betyr at mørk materie ikke absorberer, reflekterer eller sender ut noen former for elektromagnetisk stråling. Med andre ord sender ikke mørk materie ut lys eller stråling som kan måles. Det er derfor – på nåværende tidspunkt – ikke mulig å observere mørk materie direkte.

Stjernehimmel-omgitt av mørk materie

© Shutterstock
Side 1 / 2