Gå på oppdagelsesferd i unge Hawkings ph.d-avhandling

Håndskrevne formler, maskinskrevne sider og utrolige tanker preger Stephen Hawkings ph.d.-avhandling fra 1966. Nå får du muligheten til å gå på oppdagelsesferd selv i geniets avhandling.

© University of Cambridge/Creative Commons/Montage

Før han ble lenket til rullestolen, leverte en av vår tids største vitenskapsmenn, Stephen Hawking, sin ph.d.-avhandling. Det var i i 1966.

51 år senere har University of Cambridge digitalisert avhandlingen og lagt den banebrytende forskningen ut på nettet.

– Jeg håper å kunne inspirere folk i hele verden til å se opp mot stjernene, og ikke bare ned mot føttene – og undre seg over vår plass i universet og forsøke å skape mening med kosmos, sier Hawking i enpressemelding.

LES AVHANDLINGEN SELV HER

Formler skrevet for hånd

Da den bare 24 år gamle Stephen Hawking fikk sin doktorgrad, avleverte han en bok på 134 sider – en reise tilbake til en mer analog tidsalder.

Flere passasjer i teksten er krysset ut – ikke på grunn av sensur, men fordi skrivemaskinen ikke var i stand til å slette tekst.

Avhandlingen inneholder også en lang rekke formler som er skrevet for hånd av Hawking selv med ulike kulepenner og ulike farger. Du kan derfor se hvordan Hawkings håndskrift så ut før sykdommen ALS fratok ham førligheten.

Sorte hull gjorde ham kjent

Avhandlingen har tittelen ’Properties of expanding universes’ – Egenskapene til universer som utvider seg – og undersøker konsekvensene av at universet utvider seg.

Siden den gang har Hawking blitt mer kjent for sin banebrytende forskning om sorte hull.

Han har blant annet vist at en bestemt type stråling kan slippe unna sorte hull, og at de derfor kan krympe. Dette blir ofte omtalt som Hawking-stråling.