Fullstendig kart over Mars er nå tilgjengelig

En fiks ferdig fotografering av planeten Mars viser detaljer av den røde planetens terreng. Kartet er satt sammen av observasjoner fra en romsonde.

mars kort

Med mer enn 3000 observasjoner og mindre bilder av Mars har astronomer utarbeidet et samlet kart over Mars i høy oppløsning.

© NYU Abu Dhabi

Savner du et komplett kart over hele Mars? Da er du heldig, for det har nettopp blitt gjort tilgjengelig for offentligheten.

Romorganisasjonen til De forente arabiske emirater (FAE) har offentliggjort et fullendt kart over den røde planeten i høy oppløsning. Her kan du se detaljer om kløfter, fjell og uttørkede elver.

Astronomene håper kartet kan gi et nytt innblikk i hvorfor klimaet på Mars skiftet så radikalt – en planet der det for om lag 3,5 milliarder år var massevis av vann.

Kartet er i første omgang tenkt som en prøve av hva FAEs Hope-sonde kan få til. Sonden og kartet er en del av Emirates Mars Mission, også kjent som Hope eller Al-Amal.

Satt sammen av 3000 mindre bilder

Astronomer fra New York University Abu Dhabi (NYUAD) har satt sammen kartet og gjort det tilgjengelig for alle.

Det nye Mars-kartet er utarbeidet av fargebilder fra Hope-sondens kamera Emirates e Xploration Imager (EXI).

EXI er et avansert multibåndskamera som tar bilder i høy oppløsning med en oppløsning på tolv megapiksler.

I tillegg kan det jobbe med bølgelengder fra tre UV-linser og tre vanlige lys-linser. Derfor kan EXI plukke opp vann, støv, is, aerosoler og ozon i Mars-atmosfæren.

Kartet er satt sammen i en kombinasjon av mer enn 3000 observasjoner fra EXI-kameraet som er tatt gjennom et Mars-år, noe som er nesten to jordår.

På kartet er det mulig å se regioner og terreng på Mars i et fullt globalt bilde. For eksempel kan man oppdage isen på polene, fjell, vulkaner, rester av gamle elver, innsjøer og daler.

Kartet kan også gi detaljer om nedslagskrater som til sammen kan fortelle historien om antallet meteorer som har truffet Mars.

Med de bildene og detaljene Hope-sonden kan plukke opp, vil det være mulig for forskere å lære mer om endringene i klimaet på Mars.

Det kan gi innsikt i fundamentale klimaendringer som også kan fortelle oss om jordens framtid.

Forskerne håper kartet kan fungere som et verktøy for forskere og som et hjelpemiddel til undervisning.

Det langsiktige målet med Emirates Mars Mission er å levere et komplett bilde av hele klimaet på Mars der både været og sesongene er synlige.

Romfartøyet med Hope-sonden ble sendt opp fra Japan 20. juli 2020, og sonden gikk i bane rundt Mars 9. februar 2021.