Firma vil spre din aske i verdensrommet

30 kilometer over jordas overflate utfører et engelsk selskap bisettelser. De kaller det en begravelse i verdensrommet, men eksperter setter grensen mye høyere oppe.

© Ascension

«Kroppene våre er skapt av stjernestøv, og alle som har sett opp og latt seg fascinere av det uendelige universet, fortjener å vende tilbake til himmelen.»

Så storslått beskriver firmaet Ascension Flightsdet. Det engelske selskapet tilbyr seg å spre dine siste jordiske rester i verdensrommet.

Aske faller som snø

Firmaet har brukt flere år på å konstruere helt spesielle heliumballonger som kan løfte asken fra døde kroppe opp i høyder de fleste aldri nå i løpet av livet.

Ballongene har også med et kamera, slik at de pårørende kan se hvordan asken danner mønstre i en høyde på 30 kilometer, før den for eksempel faller som regndråper og snøkrystaller.

Firmaet forklarer at asken når ut i verdensrommet nå den krysser den såkalte Armstrong-linjen 19 kilometer oppe.

Her er trykket så lavt at mennesker kun kan overleve med romdrakt.

Grensen til verdensrommet ligger høyere

Men andre eksperter setter grensen til verdensrommet mye høyere.

Organisasjonen FAI, som bestemmer standarder for flyvning og romfart, setter grensen ved den såkalte Kármán-linjen, i 100 kilometers høyde.

Her er atmosfæren så tynn at all aerodynamikk opphører – og her tar romfartslovene over for luftfartslovene.

Over jorda er atmosfæren delt i fem: troposfæren, stratosfæren, mesosfæren, termosfæren og eksosfæren.

Det er bare astronautene som dro til månen som har vært lenger oppe enn termosfæren, der den internasjonale romstasjonen ISS befinner seg.

En rombegravelse med Ascention vil løfte asken opp til stratosfæren.