VIDEO: Bli med på en reise til det nyoppdagede planetsystemet

I slutten av februar offentliggjorde Nasa det ekstraordinære funnet av planetsystemet Trappist-1 med hele sju jordlignende verdener. Nå kan du få en omvisning på overflatene ved hjelp av en rekke animasjonsvideoer.

Den ultrakalde røde dvergen som er sentrum for planetenes bane, har fått navnet Trappist-1. Planetene kalles Trappist-1b, c, d, e, f, g og h etter rekkefølgen fra stjernen.

© ESO/N. Bartmann/spaceengine.org

Bare 40 lysår unna jordas overflate ligger et eksoplanetsystem med hele sju jordlignende kloder.

Det offentliggjorde Nasa under en pressekonferanse i slutten av februar. De avslørte samtidig at tre av planetene kan ha flytende hav og dermed også mulighet for liv.

Nå kan du gå på oppdagelsesferd blant disse jordlignende planetene ved hjelp av en rekke animasjonsvideoer fra det astronomiske observatoriet ESO.

Hils på den ultrakalde dvergen

I denne videoen kan du blant annet møte den røde dvergstjernen, Trappist-1, som er sentrum for de kretsløpet til de sju planetene.

Den har en overflatetemperatur på «bare» 2550 grader, så forskerne kaller den for ultrakald sammenlignet med solas 5500 grader.

Til gjengjeld befinner planetene seg tettere på stjernen enn i vårt eget solsystem.

Reis 40 lysår ut i universet

I videoen tar du en snartur fra jorda, forbi månen og 40 lysår ut i universet, helt til du kommer til Trappist 1-systemet med den røde dvergen i midten.

Planetene i animasjonen er framstilt slik de er plassert i virkeligheten.

Svev langs overflaten

I videoen svever du over overflaten til Trappist-1b, som er dekket av kratere. Det er den planeten som befinner seg nærmest den ultrakalde røde dvergen.

Du kan også ane planetene Trappist 1f, c og d på himmelen fra venstre mot høyre.