NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith
Planeten GJ 357d har muligvis de rette betingelser for at understøtte liv.

Planetjeger finner ny verden med potensial for liv

Nasas TESS-teleskop har funnet tre nye eksoplaneter, og én av dem har kanskje de rette betingelsene for liv.

TESS-teleskopet har siden det ble sendt opp i fjor funnet eksoplaneter, og i forrige uke fortalte NASAat planetjegeren har scoret hattrick og funnet tre planeter i det såkalte Hydra-stjernebildet.

De tre nyoppdagede planetene går i bane rundt den røde dvergen GJ 357, som er omkring 31 lysår unna, ikke særlig mye sammenlignet med andre stjerner.

To av planetene er altfor varme til at det kan finnes liv der, men planet GJ 357 d er langt mer lovende.

Vil du vite mer om TESS-teleskopet?

Super-klode med super beliggenhet

GJ 357 d er en såkalt «superklode», noe som betyr at den er opptil ti ganger tyngre enn jorda.

Men massen er ikke det viktigste når det gjelder muligheten for liv: plasseringen er mye viktigere. Og her blir GJ 357 d veldig interessant.

For i motsetning til sine to varme naboer, er GJ 357 d plassert i ytterkanten av det som betraktes for den beboelige sonen i forhold til vertsstjernen.

Tre eksoplaneter er funnet omkring stjernen GJ357

GJ357d (t.v.) er en super-klode som ligger i utkanten av vertsstjernens beboelige sone.

© Credits: NNASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Atmosfære er tungen på vægtskålen

Avstanden fra GJ 357 d til vertsstjernen er omkring den samme som fra solen til Mars, og forskere estimerer derfor at temperaturen er -53 grader.

Det er veldig kaldt, men hvis GJ 357 d, i motsetning til Mars, har en tykk atmosfære, ville den kunne holde på den varmen som stjernen avgir.

Hvis GJ 357 d dessuten en steinplanet, ville det gi muligheter for flytende vann på overflaten.

Ved hjelp av TESS-teleskopet har forskere funnet tre eksoplaneter, og den ene, GJ 357 d, ligger i den beboelige sonen i forhold til vertsstjernen, GJ 357. Det gjør planeten spesielt interessant, for det kan innebære at den har de rette betingelsene for at det kan være liv der. Video: NASA’s Goddard Space Flight Center

Det er fortsatt uvisst hvilken sammensetning og størrelse GJ 357d har. GJ 357 d kan komme til å være dobbelt så stor som jorda hvis den viser seg å være en steinplanet.