NASA sender opp fremtidens planetjeger

Snart sender NASA opp planetjegeren TESS. Romteleskopet skal finkjemme vårt astronomiske nabolag for eksoplaneter der det kan være liv.

© Youtube

Natten mellom den 16. og 17. april blåser NASA nytt liv i drømmen om å finne liv i verdensrommet.

Det skjer når en Falcon 9-rakett braker mot stjernene med romteleskopet TESS om bord.

Når TESS har nådd en høyde på 250.000 km, folder det ut vinger med solceller og begynner på oppdraget: å finne eksoplaneter tett på jorden med muligheter for liv.

Stjernelys avslører planeter

TESS skal overvåke mer enn 200.000 stjerner med sine fire kameraer, som kan oppdage selv små variasjoner i stjerners lysstyrke.

Når en planet passerer foran stjernen, vil lysstyrken falle.

Hvis fallene i lysstyrke følger et fast mønster, skyldes det trolig en planet som går i bane rundt stjernen.

Når en planet passerer foran sin stjerne, faller lysintensiteten. Det registrerer TESS-teleskopet, og på den måten kan NASA oppdage nye eksoplaneter.

Romteleskopet skal særlig undersøke eksoplaneter som kretser rundt røde dvergstjerner – de utgjør 3/4 av alle stjerner i universet og er den stjernetypen som lever lengst.

De fusjonerer hydrogen i et mye lavere tempo enn for eksempel vår sol og har derfor «bare» en temperatur på 3500 grader.

Røde dverger kan leve billioner av år, og det øker sannsynligheten for at liv kan ha oppstått.

Ser alt tett på oss

Forgjengeren Kepler kunne se opptil 3000 lysår unna, mens har TESS et bredere synsfelt.

TESS skal arbeide sammen med teleskoper på bakken, slik at de sammen kan avsløre eksoplanetene og atmosfærene rundt dem.

Forskere regner med at teleskopet vil finne om lag 2000 nye eksoplaneter som har de rette betingelsene til at livet skal kunne utvikle seg der.