Nasa avslører 10 nye planeter med mulighet for liv

Kepler-teleskopet har nettopp oppdaget 219 planetkandidater, og 10 av dem kan ha flytende vann og dermed liv.

© NASA/JPL-Caltech

Romteleskopet Kepler har snust opp 10 nye planeter med muligheter for liv.

Det avslørte Nasa under en pressekonferanse fra organisasjonens forskningssenter i Silicon Valley.

Her presenterte den amerikanske romfartsorganisasjonen offentligheten for Keplers imponerende fangst av i alt 219 himmellegemer som ser ut til å være planeter.

Har avslørt flere tusen planeter

10 av eksoplanetene er på størrelse med jorda og går i bane rundt sine stjerner i den såkalt beboelige sonen. Det betyr at det kan eksistere vann i flytende form og dermed også liv – den såkalt beboelige sonen.

Det betyr at det hardtarbeidende Kepler-teleskopet nå har avslørt hele 4034 mulige planeter i løpet av sin fire år lange jakt i rommet, og 50 av dem kan være beboelige.

De nye oppdagelsene er den største og mest detaljerte samlingen av eksoplaneter som er publisert fra Kepler-teleskopet, forklarer forskerne bak oppdagelsen.

Måler med ekstrem presisjon

I denne videoen kan du se hvordan planeten påvirker lyset fra stjernen.

Planetene er oppdaget med den såkalte transitt-metoden.

Kepler-teleskopet måler vertsstjernens lyskurve. Når en planet som går i bane rundt stjernen, beveger seg inn foran den, blir lyset litt svekket. Det kan brukes til å regne ut planetens størrelse og bane.

Kepler-teleskopet er utviklet spesielt til å måle formørkelsen med en ekstrem presisjon og kan måle lysendringer på bare 20 milliondeler.