© NASA/JPL-Caltech

Nasa avslører 10 nye planeter med mulighet for liv

Kepler-teleskopet har nettopp oppdaget 219 planetkandidater, og 10 av dem kan ha flytende vann og dermed liv.

Romteleskopet Kepler har snust opp 10 nye planeter med muligheter for liv.

Det avslørte Nasa under en pressekonferanse fra organisasjonens forskningssenter i Silicon Valley.

Her presenterte den amerikanske romfartsorganisasjonen offentligheten for Keplers imponerende fangst av i alt 219 himmellegemer som ser ut til å være planeter.

Har avslørt flere tusen planeter

10 av eksoplanetene er på størrelse med jorda og går i bane rundt sine stjerner i den såkalt beboelige sonen. Det betyr at det kan eksistere vann i flytende form og dermed også liv – den såkalt beboelige sonen.

Det betyr at det hardtarbeidende Kepler-teleskopet nå har avslørt hele 4034 mulige planeter i løpet av sin fire år lange jakt i rommet, og 50 av dem kan være beboelige.

De nye oppdagelsene er den største og mest detaljerte samlingen av eksoplaneter som er publisert fra Kepler-teleskopet, forklarer forskerne bak oppdagelsen.

Måler med ekstrem presisjon

I denne videoen kan du se hvordan planeten påvirker lyset fra stjernen.

Planetene er oppdaget med den såkalte transitt-metoden.

Kepler-teleskopet måler vertsstjernens lyskurve. Når en planet som går i bane rundt stjernen, beveger seg inn foran den, blir lyset litt svekket. Det kan brukes til å regne ut planetens størrelse og bane.

Kepler-teleskopet er utviklet spesielt til å måle formørkelsen med en ekstrem presisjon og kan måle lysendringer på bare 20 milliondeler.